Preppad eller peppad på att bli?

Anmäl dig till vår mässa på temat beredskap och självhushållning!

Beredskapsmässa 8 mars 2024

Även om Sverige är ett tryggt land så finns det hot mot vår säkerhet och det blir också allt vanligare med extremväder som ställer till det för oss i vardagen. Men hur kan du förbereda dig på bästa sätt? Och vad innebär egentligen självhushållning? Är du nyfiken så är beredskapsmässan helt rätt för dig. 

På beredskapsmässan får du träffa företag, föreningar och frivilligorganisationer, som på olika sätt jobbar med beredskap och självhushållning. Ta tillfället i akt att klämma och känna på produkter som kan vara bra att ha hemma, se vilka kurser det finns för dig som vill fördjupa dig i ämnet och få reda på vad de olika frivilligorganisationerna bidrar med i händelse av kris. 

Varmt välkommen, hoppas att vi ses!

Mässa, aktiviteter och föreläsningar

Program

12.00-17.30: Mässan är öppen, träffa alla fantastiska utställare!

12.00-13.30: Hungrig eller bara sugen? Scouterna säljer korv med bröd och i gårdscafét kan du köpa kaffe med muffins. Det går inte längre att förboka Mat från Muurikkan, då vi nått taket för hur många vi kan servera.

Nedan ser du programpunkter som du behöver anmäla dig till. Utöver dessa pågår aktiviteter hos flera av utställarna på mässan.

  • 12.00-12.30: ”Blödningskontroll” med Erik Holm. FULLBOKAD!
  • 12.40-13.10: ”Fyra metoder …” med Torbjörn Selin. FULLBOKAD!
  • 13.50-14.20: ”Äta en tre år…” med Daniel Zabrocki. FULLBOKAD!
  • 14.30-16.30: ”Odla dig ur krisen”, med Farbror Grön. FULLBOKAD!

After work

17.00 – 19.00: Brämhults Gård öppnar upp baren för mingel framför brasan. Mathias Melo plockar fram gitarren!

Bra att ha koll på

Praktisk information

Plats: Brämhults gård, Eskilsryd 7, 507 90 Brämhult

Kostnad: Beredskapsmässan är kostnadsfri, likaså miniseminarier och föreläsningen med Farbror Grön. Om du får förhinder och inte avanmäler dig till info@leader-sjuharad.se debiteras du dock 300 kr i efterhand.

Anmälan: För att besöka mässan behöver du anmäla dig. Till seminarierna och föreläsningen finns ett begränsat antal platser, anmäl dig därför snarast – men allra senast den 3/3.

Mat: Scouterna säljer korv med bröd och det går att köpa enkel fika i gårdscafét. 

Parkering: Det finns ont om parkeringar, så samåk gärna om du känner någon annan som ska till mässan.

Tillgänglighet: Hiss till övre plan samt tillgänglighetsanpassad toalett finns för dig som behöver. Parkering finns 50 m från huvudbyggnaden.

Miniseminarier och föreläsning

Föreläsning med Farbror Grön

Odla dig ur krisen

Hur kan vi odla utifrån ett krisperspektiv och vad ska vi odla? Vilka grönsaker ger mest energi och vilka ger bra skördar? Hur lagrar och tillagar vi våra grödor på smarta och bra sätt? Johannes Wätterbäck, alias Farbror Grön, berättar vilka grödor som är värda att satsa på och vilka som går bort.

Med många års erfarenhet har Johannes förfinat och förenklat sitt sätt att odla – det har blivit till ett kreativt äventyr och i Johannes tycke bland det roligaste man kan hålla på med. Alla kan odla och på så vis bli bättre förberedda på en kris. Här får du hans bästa stalltips för att träda in i en grön värld du aldrig vill lämna.

Tid: 14.30-16.30 inklusive 30 minuters paus. FULLBOKAD!
Plats: Höloftet, en trappa upp.

Är du nyfiken på Farbror Grön? Kika in på hans webbsida!

Två personer som balanserar på en hinderbana.
Fotomontage med grön bakgrund, händer som är bandagerade och ett foto på Erik Holm i svart pikétröja.

Miniseminarium med Erik holm:

Blödningskontroll

FULLBOKAD!

Varje år dör ungefär 3000 personer i Sverige till följd av allvarliga skador. En kategori som utmärker sig i statistiken är antalet penetrerande skador (t ex skärsår, sticksår och liknande), vilka har blivit vanligare de senaste åren. För att vända statistiken och framför allt rädda fler liv, är kunskap om första hjälpen för att stoppa blödningar mycket viktigt.

Erik Holm är ambulanssjuksköterska och instruktör inom trauma, HLR och första hjälpen. I detta seminarium visar han dig några grundläggande åtgärder för blödningskontroll.

Tid: 12.00-12.30
Plats: Höloftet, en trappa upp

Miniseminarium med torbjörn selin:

Fyra metoder för rent vatten FULLBOKAD!

Hur renar du vatten på ett säkert sätt och vad i vårt fina, svenska vatten är det egentligen som kan göra dig sjuk?

Som överlevnadsinstruktör, utbildad inom försvarsmakten och Svenska överlevnadssällskapet har Torbjörn utbildat människor om vattenrening i över 20 år.

I detta seminarium får du lära dig fyra olika metoder för vattenrening och du får tips på hur du förvarar ditt vatten på bästa sätt. 

Tid: 12.40-13.10
Plats: Höloftet, en trappa upp

Miniseminarium med daniel zabrocki:

Äta en tre år gammal gurka!? FULLBOKAD!

I detta seminarium delar Daniel med sig av enkla tips om hur du på ett säkert sätt kan bevara mat upp till 3 år, utan att använda konserveringsmedel eller köpa dyr utrustning.

Daniel Zabrocki är en passionerad föreläsare med nio års utbildning inom matlagning, samt en master inom livsmedelskvalitetssäkringssystem. Han har över 20 års praktisk erfarenhet i branschen och 2023 prisades hans produkter på SM i mathantverk.

 

 

Tid: 13.50-14.20
Plats: Höloftet, en trappa upp

Mässutställare

All in Nature Sweden

Vi erbjuder friluftskurser, överlevnadsutbildningar, event och föreläsningar inom beredskap, prepping och överlevnad. Våra aktiviteter leds av Sveriges främsta överlevnadsinstruktörer och erbjuder en unik kombination av kunskap, utmaningar, naturupplevelser och gemenskap.

beredskapsfabriken

Vi erbjuder produkter för hemberedskap och friluftsliv. Vi vill att din hemberedskap ska bli en logisk och genomtänkt sak. Att du skaffar dig kunskap och funderar igenom vad det är du behöver. Försök tänka fleranvändning. Det är inte nödvändigtvis den som har flest saker som kommer att klara sig i en krissituation. 

Björkekullens ägg & grönt

Jag driver sedan fem år tillbaka en småskalig ekologiskt certifierad grönsaksodling i Bollebygds kommun. Jag erbjuder prenumerationer på grönsaker i säsong under maj-november. Utöver detta har jag hönor och säljer ägg samt grönsaker i egen gårdsbutik i Gesebol. Där erbjuder vi även Sydfranska delikatesser mm.

Bollebygds scoutkår

I Scouterna formas vi av äventyr i natur och vildmark, men också det som sker inombords när vi upptäcker, utmanar och hittar mod tillsammans.

Oss hittar du utomhus på mässan och om du är hungrig går det fint att köpa korv med bröd, tillagad över öppen eld. 

 

Borås lottakår

Borås lottakår är en del av riksorganisationen Svenska Lottakåren, som är en frivillig försvarsorganisation för kvinnor. Vi utbildar både män och kvinnor, till både civila och militära befattningar. I vårt uppdrag ingår också att informera och erbjuda kurser i beredskap och hemberedskap för allmänheten.

Daily rescue

Vi har tagit fram en produkt från idé till färdig prototyp som är till för att motverka hypotermi (nedkylning) i samband med olyckor, kriser eller katastrofer. Produkten är flexibel och har smarta funktioner och skyddar mot väta, vind och kyla. Vårt mål är att göra skillnad både för den utsatta personen men även för räddningspersonal.

Familjetrygg

Familjetrygg.se är en butik på nätet som erbjuder ett brett sortiment av säkerhets- och beredskapsprodukter för olika tillfällen och behov. Vi arbetar i första hand med högkvalitetsprodukter, välkända och beprövade varumärken och leverantörer.
Verksamheten ligger sedan ett par månader i Borås.

Fiffigt

Jag driver en handelsträdgård med kultur-, och blodäppelträd samt bärbuskar som tål zon 4. Hos mig hittar du hantverkskurser inom trädgårdsodling för självhushållning, ymp-, och beskärning. Jag håller också kurser i bl.a. tvål, schampo, balsam och krämer.

Fridas Blomster

Fridas Blomster jobbar för en mer hållbar blomsterbransch och erbjuder närodlade och giftfria blommor från sin egen snittblomsodling på Brämhults Gård. Allt arbete sker i säsong och så cirkulärt som möjligt.

Hos mig kan du lära dig hur du kan ta egna fröer, vad som är viktigt att så som en bas i din trädgård, balkong eller odling, samt vilka blommor som är bra att samplantera med grönsaker för pollinering.

Frivilliga flygkåren

Frivilliga Flygkåren, FFK, är en av 18 frivilliga försvarsorganisationer med 2 500 medlemmar, varav över 800 piloter och spanare, fördelade över hela Sverige. Alla flygande medlemmar har en sak gemensamt – engagemang och insikt i flygets möjligheter, samt viljan att göra något konstruktivt av sina kunskaper. FFK är en del av svensk krisberedskap och fungerar som en flygande resurs när samhället ställs inför prövningar. FFK = Your eyes in the sky.

Frivilliga radioorganisationen

FRO rekryterar och utbildar i radiokunskap och signalering. Kvinnor och män i alla åldrar kan bli medlemmar.

Vi rekryterar personal till krigsbefattningar vid främst höjd beredskap och krig, men stödjer även samhället vid olika kriser. 

Välkommen att ta en titt på vårt radiofordon!

gårdskassen

Gårdskassen är en lokal matvarubutik på nätet med hemleverans och rullande butik.

I sortimentet hittar du lokala matvaror såsom, kött, mejeri, bröd, ägg, saft, sylt mm. 

På mässan hittar du oss utomhus i vår rullande butik. 

Hednasmide

Traditionellt järnsmide, med inriktning på träbearbetningsverktyg som yxor, knivar och övrigt för timring, slöjd och friluftsliv. Vi utgår från historiska förlagor och tillverkningsmetoder.

Förutom tillverkning av verktyg och bruksföremål så förmedlar vi även kunskap om smideshantverket och verktygens relevans, både historiskt och i nutid, för självhushållning och överlevnad. Vi erbjuder även kunskap om hur man vårdar, restaurerar och brukar dessa verktyg.

Jägarliv

Vi bedriver e-handel inom jakt, fritid och uteliv. I vårt sortiment finns många produkter som lämpar sig för beredskap, till exempel sovsäckar, filtar, stormkök i olika varianter, vattendunkar, tändstål, knivar och vev-/nödradio.

lrf

LRF  är en intresse- och företagarorganisation som arbetar med det som är viktigt för dig som bor eller verkar på landsbygden. Ur ett beredskapsperspektiv kan lantbrukarna odla det vi äter och självförsörjningen har alla chanser att öka.

Vi hjälper också till vid exempelvis släckning av skogsbränder. Med oss till mässan har vi en traktor, tankvagn och elverk.

Marks Civilförsvarsförening

Civilförsvarsförbundet är en frivillig försvarsorganisation med siktet inställt på säkerhet både till vardags och vid kriser i samhället. Vårt mål är att göra människor säkerhetsmedvetna, så att de genom sitt agerande stödjer såväl individen som samhället. Vi verkar för att stödja demokratin och människovärdet, samt bidrar till en hållbar samhällsutveckling. Dessutom ansvarar vi för utbildning av kommunernas Frivilliga Resursgrupper.

MilMED Education

Vi skapar ett säkrare och tryggare samhälle genom att lära ut livsviktiga och målgruppsanpassade kunskaper i första hjälpen, HLR samt akutsjukvård. Vi erbjuder även livsviktiga räddnings- och sjukvårdsprodukter från välkända och beprövade märken, för vi vet att kvalité kan vara livsavgörande. Vårt signum är högsta kvalité, kompetens som är marknadsledande och en service som få andra kan jämföra sig med.

Mondani – Probiobooster

Vi producerar och säljer mjölksyrade grönsaker samt kombucha. De probiotiska produkterna tillverkas från grunden och en del av råvarorna odlar vi själva. Fermentering, som vi använder oss av, är ett sätt att konservera grönsaker och frukter till nästa skörd eller ännu längre. Vi erbjuder produkter som stärker tarmfloran och öppnar sinnet för nya smaker,  inte nödvändigtvis bara söta.

Nordic preparation

Nordic Preparation är en E-handel grundat av militärer. Vi utvecklar, tillverkar och säljer ett exklusivt utbud av produkter inom områdena säkerhet och beredskap till privatpersoner och företag.

phisma – tova-lätten

För att kunna rädda svensk ull från destruktion behöver slöjdare kunna ta hand om stora mängder. Tova-Lätten är en enkel tovningsmaskin som kan tillverkas av den händige även i återvinnings material så som tex en bordsmangel. Tänk dig en rock, täcke eller madrass av dina eller grannens får! Ullens roll i självhushållet har alltid varit central förr. Låt oss ånyo njuta den. Vantar som värmer trots att de blir blöta. Produkter som håller, värmer och görs i material vi har i överflöd.

redeemed

Redeemed Caring & Mending Studio räddar kläder från sophögen och ger dem nytt liv. För skapelsen och alla som ska leva här efter oss. Vi har kurser, workshops, lagningscaféer, AW, föreläsningar och en småskalig lagningsateljé.

I vår monter får du lära dig hur du enkelt kan laga kläder för hand, hur du tvättar och vårdar kläder utan tvättmaskin och andra bra knep för en hållbar garderob.

 

rävlandaortens biodlareförening

Som biodlareförening verkar vi för att sprida kännedom om biodling och främja biodlarnas intressen. Vi utbildar nya biodlare och träffas regelbundet för att lära oss tillsammmans och utbyta erfarenheter i vår föreningsbigård i Rävlanda Trädgård.

I vår monter får du veta mer om biodling och provsmaka sommarhonung från Erikstorp i Bollebygd.

SAREQ NORTH

Vårt uppdrag är att tillhandahålla lösningar för människor som bor och arbetar i tuffa och utsatta områden.

En del av våra produkter passar även resande, friluftsliv samt civil beredskap.

Sjuhäradskommunerna

Sveriges kommuner har ett viktigt ansvar i Sveriges beredskapssystem. Förutom att ansvara för samhällsviktiga verksamheter som exempelvis vattenförsörjning och skola så ansvarar kommuner också för att samordna krishanteringsåtgärder i kommunens område under en kris. Därför har vi ett nätverk för civil beredskap i Sjuhärad där vi arbetar tillsammans för att våra kommuner ska öka vår förmåga att förebygga och hantera samhällsstörningar.

 

Storskogens källa

Storskogens Källa är Västra Götalands enda certifierade mineralvatten källa. Friskt och rent vatten flödar upp ur källan där det direkt tappas på flaskor. Tack vara att vattnet legat bevarat i berggrunden i 3575 år har det konstaterats fritt från läkemedelsrester, mikroplaster och andra föroreningar från det moderna samhället. Vatten som förvarats i flaskor från 2011 har visat sig bibehålla den fantastiska kvaliteten som det vattnet som tappas idag.

svenska blå stjärnan

Svenska Blå Stjärnan har ett samhällsuppdrag att ta hand om djur vid kriser, utbrott av smitta och andra händelser som kan drabba djuren. Det gäller främst lantbrukets djur där vi bistår jordbruksverket vid en icke ordinär händelse i landet. Det är också ett uppdrag som vi har från MSB och Länsstyrelsen. Vi är en en frivilligorganisation som utbildar våra medlemmar till djurskötare för samhällets krisberedskap. 

Svenska Röda korset

Röda korset finns till för att hjälpa människor och ge stöd på en rad olika sätt. Vi är en del av Sveriges krisberedskap och i varje kommun har vi en beredskapsplan.

Övrig verksamhet i de olika kretsarna är bl.a. second hand butiker, besöksverksamhet, arbete med flyktingar och asylsökande samt insamlingar till kris- och katastroffonden.

 

södra älvsborgs räddningsförbund

Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund, SÄRF, är ett kommunalförbund som organiserar och driver räddningstjänst i sex kommuner: Bollebygd, Borås, Mark, Svenljunga, Tranemo och Ulricehamn. Dygnet runt, 365 dagar om året, finns vi för invånarnas säkerhet och upprätthåller beredskap för att hantera olika typer av olyckor.  

I vår monter kan du testa att släcka bränder på vår digitala skärm. 

Vi ses väl? Anmäl dig till mässan redan idag!

Har du frågor? Hör av dig!

Bild på Linda Arontzon

Linda Arontzon

Verksamhetsutvecklare
linda.arontzon@leader-sjuharad.se
0709 42 24 59

Nicklas Alderhell

LIA-praktikant
nicklas.alderhell@leader-sjuharad.se
0761 09 63 46