Om oss

Leader Sjuhärad är en ideell förening. Vi arbetar med landsbygdsutveckling i Sjuhärads åtta kommuner genom att bevilja projektstöd utifrån leadermetoden.

Vårt fokus

Landsbygdsutveckling

Leader är en metod där näringslivet, ideella och offentliga parter arbetar tillsammans för att utveckla sin plats. Tanken är att utveckling av platsen du bor på, bäst genomförs av er som bor och verkar där – av dig, din förening, lokala företag och andra organisationer. Det är också ni som vet vilka behov och utmaningar som behöver mötas.

Genom Leader finns möjlighet att söka stöd till utvecklingsprojekt som bidrar till målen i leaderområdets strategi.

Leader finns över hela Sverige och mer information om leadermetoden finns på vår gemensamma webbsida. 

Sjuhärad är vårt område

Vår strategi

Varje leaderområde har en lokal utvecklingsstrategi som ligger till grund för utvecklingen i området. Vårt område omfattar kommunerna Bollebygd, Borås, Herrljunga, Mark, Svenljunga, Tranemo, Ulricehamn och Vårgårda. 

Strategin utgör ramen för vårt arbete och styr hur vi kan fördela leaderstöd. Strategin gäller för åren 2023-2027 och har tagits fram i samarbete mellan offentlig, ideell och privat sektor.

Vi vill höra om er idé

Leaderkontoret

Representerar du en förening, ett företag eller en organisation som har en idé som på något sätt utvecklar Sjuhärads landsbygder? Vill ni utveckla och förverkliga den, då kan personalen på leaderkontoret hjälpa till!

Vänder du dig till kontoret får du stöd, coaching och råd. Välkommen att höra av dig!

Lokalt förankrade beslut

Styrelsen

Vår styrelse består av 15 ledamöter, jämt fördelat mellan ideell, privat och offentlig sektor. Fördelningen är viktig för oss eftersom leadermetoden bygger på samverkan.

Det är styrelsen som ansvarar för att vi arbetar utifrån vår utvecklingsstrategi och beslutar om fördelning av leaderstöd.

Efter att styrelsen beslutat att tilldela ett projekt leaderstöd ska Jordbruksverket, vår förvaltningsmyndighet, fatta formellt beslut. Jordbruksverkets uppgift är också att genomföra kontroll och revision av vår verksamhet.

I vår förening finns plats för dig

Vill du bli medlem?

Som medlem i föreningen Leader Sjuhärad har du rösträtt på årsstämman och är även valbar till styrelsen. Några gånger om året får du också ett nyhetsbrev per e-post.

Leader finns i hela Sverige!

Leader Södermanland
Sparreholms Skolträdgård

Projektet syftar till att skapa en skolträdgård för att främja hållbar utveckling och erbjuda nya pedagogiska möjligheter för barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF). Målet är att genomföra en ny trädgårdsdel i förskolans utemiljö med grönsaker och blommor, samt skapa rum i utemiljön för återhämtning och lärande.

Upplandsbygd
Planering av offentlig skogsträdgård

Projektet skapar en handlingsplan för att bilda en förening för en gemensam skogsträdgård och dess skapande och drivande. Projektet ska utbilda genom föreläsningar och workshops, knutit an till samarbetspartners och lokalboende för att möjliggöra det. Lokalboende, föreningar och skolor/förskolor ska genom workshops få önska hur de vill att projektet ska utformas, och vad som är viktigt för dem i skogsträdgården.

Leader Södermanland
Litterära ljudvandringar i Strängnäs och Mariefred 

Projektet syftar till att bidra till läsning i alla åldrar, folkhälsa genom rörelse, kunskap om och en stolthet över platsen samt att projektet bidrar till besöksnäringen i Strängnäs. Målet är att producera och dramatisera fem böcker från Strängnäs med omnejd som digitala ljudvandringar.

Leader Lappland 2030
Friluftsliv i Mellanström

Projektet ska renovera eller byta ut eldplatser och vindskydd inom fiskevårdsområdet för att förbättra områdets attraktionskraft.

Leader Stockholmsbygd
Karsholms Gäddfabrik

Entusiastisk 15-åring initierar anläggning av en 'gäddfabrik' på Karsholm i Stockholms mellanskärgård.
Ny mötesplats i Gimo. Café Flitiga Lisa

Upplandsbygd
Gemenskapande Investeringar

Vi stöttar delprojekt som stärker den sociala hållbarheten i vårt område

Leader Sörmlandskusten
Förstudie Alchemillas destilleri

En förstudie om hur man startar ett destilleri

Leader Stockholmsbygd
Färsna stenkvarn

Färsna resurscentrum för småskalig spannmålshantering skapas för att bidra till upprätthållande och utveckling av småskalig ekologisk odling av spannmål för ett rikare och mer varierat odlingslandskap.