mollaryds magasin

Följ med på resan när Molla byalag förvandlar det fallfärdiga gamla godsmagasinet vid Mollaryd station till en kreativ och sprudlande mötesplats för invånare och besökare!  

Om projektet

I många år har det gamla godsmagasinet vid Mollaryd Station förfallit och står nu som ett trasigt skelett. Detta, likt mycket annat i byn, vittnar om ett livligt stationssamhälle där tegelbruk, sågverk och kvarnar en gång producerade varor som fraktades vidare med tåg.

Fram till 2023 användes godsmagasinet som förråd för privatpersoner, tills ägaren sökte rivningstillstånd. Nu, efter önskemål från många invånare och besökare, ser Molla byalag en möjlighet att istället utveckla byggnaden till en mångsidig mötesplats. Den ska erbjuda skydd mot väder och vind för både vandrare och tågresenärer, samt fungera som en öppen och tillgänglig samlingspunkt för invånare och besökare. I detta projekt åtar sig byalaget att varsamt restaurera byggnaden med hållbarhet och respekt för dess kulturhistoriska värde i fokus.

En levande mötesplats som uppmuntrar till mångfald

Efter upprustningen ska Mollaryds Magasin bli en levande mötesplats där konst och kultur möter hållbarhet, klimat och miljö. Detta ska återspeglas både i byggnaden och i de arrangemang och verksamheter som planeras här. Renoveringen kommer dessutom att utföras med återbrukat material och i samarbete med aktörer som har djup kunskap om hållbar renovering. Genom att använda miljövänliga material och färger ska projektet således minimera sin negativa miljöpåverkan.

I arbetsgruppen finns kompetenser och erfarenhet från arbete med att utmana normer. Den innefattar också omfattande kunskap inom konst, kultur, hållbarhet, odling och klimatförbättrande arbete. Dessa kompetenser kommer att genomsyra projektet och därmed bidra till social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet.

En plats för alla

När magasinet står klart är målet att det ska vara bokningsbart för olika sammankomster och fyllas med:

  • Bibliotek: Magasinet innebär att det redan existerande perrongbiblioteket kan utvidgas, vilket ger fler möjligheten att låna eller ta med sig böcker hem, samt lämna vidare redan lästa böcker.
  • Gratisbutik: En butik med husgeråd, kläder och verktyg där besökare både kan lämna och hämta saker som behöver nya hem.
  • Kulturarrangemang och workshops: Evenemang som stärker det lokala kulturutbudet.

Mollaryds Magasin och de verksamheter som byggnaden kommer att husera, kommer således att stärka befintliga nätverk och kluster i bygden, och även främja nya samarbeten.

Saxat ur ansökan

”Projektet skall genomgående ha ett fokus på social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet och skall även bidra till gemenskap, gemensamt lärande och inspiration till vidare arbete.”

Projektet väntar på formellt beslut från Jordbruksverket

Vad innebär det? Jo, efter att vår styrelse har beslutat att prioritera ett projekt – och därmed beviljat leaderstöd för dess genomförande – skickar vi ärendet vidare till Jordbruksverket för vidare handläggning, godkännande och formellt beslut. Man får påbörja ett projekt innan man fått ett formellt beslut, men det görs på egen risk.

Styrelsens beslutsmotivering

Projektet är ett skolexempel på hur landsbygdsutveckling med fokus på de tre hållbarhetsdimensionerna kan se ut. En mötesplats som kompletterar en kulturrik bygd och skapar ännu bättre förutsättningar för lokala arrangemang och turism. Det är ett projekt som stärker den lokala samverkan och verkar över generationsgränser.

Om projektet

Projektperiod
2024-2025

Projektägare
Molla byalag

Projektledare
Stina Nilss
fjallastigen@gmail.com

Webb och sociala medier
Webbplats
Facebook

Projektet i media

Har du läst eller hört om projektet i media? Dela gärna med dig av artikeln eller sändningen till oss: info@leader-sjuharad.se.

Om finansieringen

Beviljat leaderstöd
419 338 kr

Medfinansiering:

Total finansiering
419 338 kr

Utöver ovanstående beräknar projektet sig komma bidra med ideellt engagemang till ett värde av 179 950 kr.

Leaderstödet består av finansiering från EU, staten och Sjuhärads kommuner.  

Ingående EU-medel har beviljats ur:
Landsbygdsfonden