Dela mera

Dela mera är mikrostödet där föreningar som vill utveckla sin verksamhet utifrån ett hållbart perspektiv.

Stängt för nya ansökningar

Det finns inte längre några pengar kvar att fördela och nya ansökningar kan därför inte tas emot.

Om mikrostödet

Dela mera är ett av våra mikrostöd. Mikrostöd innebär mindre administration och snabbare beslut i jämförelse med söka leaderstöd för en mer omfattande satsning. 

Vad kan man söka för?

Delningsinitiativ såsom utlåningsbanker, transportpooler och bytesdagar är exempel på projekt som man skulle kunna söka stöd för att genomföra. Likaså kompetensutveckling och temadagar som ökar kunskapen om hållbarhetsfrågor. Kanske har din förening en annan idé som passar in?

Vem kan söka?

Sökande kan vara en förening med verksamhet i Leader Sjuhärads geografiska område. Även andra aktörer, exempelvis flera föreningar och/eller företag i samverkan, kan söka så länge projektet är allmännyttigt för Sjuhärads landsbygder.

När kan man söka?

Ansökningar tas emot löpande så länge det finns pengar kvar att fördela. Beslut fattas av presidiet på alla presidie- och styrelsemöten – datum för dessa hittar du i vår kalender och ansökan behöver vara helt klar 14 dagar innan aktuellt beslutsmöte.

Kontakta alltid oss på leaderkontoret innan du påbörjar en ansökan, vi lyssnar på er idé och vägleder dig så att ansökan sker på rätt sätt.

Om stödet

Sökbart maxbelopp: 50 000 kr

Stödnivå: 100 % av kostnaderna

Medfinansiering: Ni som söker måste medfinansiera projektet med minst lika mycket som ni beviljas i stöd.

Medfinansieringen består av ideellt engagemang/arbete. Medfinansiering kan också bestå av pengar, exempelvis om projektbudgeten överstiger 50 000 kr.

Projekttid: Ett projekt som finansieras av detta mikrostöd måste vara genomfört och slutrapporterat senast den 28/2 2025.

Ladda ner

Logotyper för projekt som beviljats EU-finansiering inom landsbygdsfonden under åren 2024-2022.

Pågående projekt

Fokus på ett barns ben som dinglar med ett par skridskor på från en brygga.

Fritidsbibliotek

Fritidsbiblioteket i Bollebygd gör det möjligt att låna fritidsutrustning som skridskor, kubbspel, pulkor och innebandyklubbor – helt gratis! Utrustningen samlas in genom gåvor från allmänheten, bland annat via återvinningscentralen. Ett digitalt system gör det enkelt att se vad som finns att låna. För att starta upp kommer viss utrustning köpas in och tillsammans med föreningar arrangeras en insamlingsdag inför sportlovet. Projektet ska främja inkludering och hållbarhet genom att fler får möjlighet att testa olika aktiviteter utan att behöva köpa egen utrustning.

Om projektet

Projektägare: Bollebygds kommun

Plats: Bollebygd

Leaderstöd: 17 800 kr

Kontakt:
Facebook
Webbsida

En bevattningsslang avger vatten intill grödor på rad i jorden.

Framtidssäkrad bevattning för Uddebo samodling

I 10 år har Uddebo samodling odlat grönsaker tillsammans, vilket har gjort att man nu är självförsörjande på flera grönsaker. I perioder av torka är det dock ett hårt jobb att vattna 1200 kvm med vattenkannor. Detta projekt syftar därför till att utreda möjligheterna för och köpa in en bevattningslösning som sparar på ryggar och kroppar, samtidigt som den framtidssäkrar lokal matproduktion och den gemenskap som det innebär att odla tillsammans. En bevattningslösning skulle också bidra till en säkrare och jämnare skörd.

Om projektet

Projektägare: Uddebo samodling/Elin Turesson

Plats: Uddebo

Leaderstöd: 22 022 kr

Kontakt:
Facebook

Ung tjej i blårutig skjorta står på ett gränt fält med en röd traktor i bakgrunden.

Företagsskola LRF Ungdom Sjuhärad

Unga lantbrukare efterlyser stöd och kompetensutveckling för att underlätta och säkerställa ett lyckat generationsskifte inom lant-/jord- och skogsbruk. Detta har LRF Ungdomen tagit fasta på och har därför satt ihop en pilotutbildning för ändamålet som består av fyra träffar om bland annat bolagsformer, affärsplaner, offerter och marknadsföring. Genom att säkerställa en smidig övergång till nästa generation kan gårdarna fortsätta att drivas utan avbrott, vilket ger långsiktig hållbarhet.

Om projektet

Projektägare: Elin Sandblom (LRF Ungdomen Sjuhärad)

Plats: Hela Sjuhärad

Leaderstöd: 18 900 kr

Kontakt:
Facebook

Bild på två gröna tråg med förodling av frön.

Odlingslotterna på Lilläng

Föreningen Midori arrenderar åkermark och har siktet inställt på att anlägga en tillsammansodling – dels för att erbjuda odlingsmöjligheter, dels för att öka förståelsen för vikten av närodlad mat. Marken har dock stått orörd i många år och det krävs en del för att komma igång. Med hjälp av det beviljade mikrostödet och ideella krafter i föreningen kommer marken plöjas, parkeringsyta och gångar anläggas och en uteplats och kompost byggas.

Om projektet

Projektägare: Midori

Plats: Bollebygd

Leaderstöd: 45 446 kr

Kontakt:
Facebook

Bild på ett antal glödlampor i mörker.

Insekternas tribut

Insekternas tribut är en hyllning till insektslivet, ett projekt i samband med folkmusikfestivalen Ornungastämman där naturvård och friluftsliv står i fokus. Insekternas tribut består av en konsert mitt i ett blomsterhav och en workshop för barn och vuxna där man skapar sitt eget insektshotell. Förhoppningen är att plantera tankar kring mångfalden av pollinatörer och inspirera till att bidra på det lilla, personliga planet.

Om projektet

Projektägare: Svältornas fornminnesförening

Plats: Ornunga

Leaderstöd: 50 000 kr

Kontakt:
Webbsida

Genomförda projekt

Ett bord med äppelmust och människor som håller på att musta.

Sätila musteriförening

I detta projekt har en ny förening startats – Sätila musteriförening! Gemensam utrustning för tillverkning och pastörisering av must, gör det nu mer ekonomiskt fördelaktigt att ta till vara på frukten än att låta den gå till spillo. På rekordkort tid har föreningen dragit igång med testdagar, gjort instruktionsfilmer för utrustningen och skapat ett bokningssystem samt en facebookgrupp där föreningens medlemmar kan utbyta erfarenheter. Projektet väntas stärka sociala relationer, underlätta kunskapsutbyte, minska arbetsinsatsen, optimera användningen av utrustningen och potentiellt förbättra mustens kvalitet.

Om projektet

Projektägare: Sätila byalag

Plats: Sätila

Leaderstöd: 27 216 kr

Kontakt:
Webbsida
Facebook

Bild på ett antal glödlampor i mörker.

Uddebo el

I skenet av rådande energikris och ett oroligt världsläge väcktes en gammal idé och ambition till liv – att undersöka förutsättningarna för att bilda ett energikooperativ i Uddebo. I detta projekt har Uddebo Bygdegårdsförening genom studiebesök, konsultation, instudering och byamöten lärt sig mer om vad det skulle innebära att anlägga och driva en solcellspark i Uddebo. Likaså har man fått kunskap om de ekonomiska faktorer som påverkar vid produktion av solel.

Om projektet

Projektägare: Uddebo bygdegårdsförening

Plats: Uddebo

Leaderstöd: 34 666 kr

Kontakt:
Webbsida

Närbild på en kastrull med gryta.

Föreläsning SM Mathantverk

Sjuhäradsmat är en förening för småskaliga livsmedelsproducenter i Sjuhärad. Inom ramen för detta projekt arrangerade de under SM i mathantverk en föreläsning för både allmänhet och föreningsmedlemmar. Syftet var att sprida kunskap om hållbara, miljövänliga och bra livsmedelsval. Förhoppningen är att fler konsumenter ska se värdet av bra mat och därigenom ha en större respekt för råvaran. Det skulle sannolikt leda till bättre tillvaratagande och minskat matsvinn.

Om projektet

Projektägare:
Sjuhäradsmat

Plats: Limmared

Leaderstöd: 50 000 kr

Kontakt:
Webbsida
Facebook

Bild på projektägaren som lutar sig mot en gran i skogen.

Naturnära skogsbruk i Älekulla med omnejd

Naturnära skogsbruk, det står i fokus i detta projekt som kan delas in i två delar. Det handlar dels om samverkan mellan skogsägare i syfte att dela kunskap och erfarenheter med varandra, dels en lokal kurs i Naturnära skogsbruk och hur det kan utgöra alternativ till ett konventionellt skogsbruk.

Om projektet

Projektägare: Anders Wilkes

Plats: Mark

Leaderstöd: 37 507 kr

Kontakt:
Webbsida
Facebook