Förstudie entreprenörskap
Syftet med Förstudie entreprenörskap är att skapa möjligheter för individer, företag och föreningar att genomföra en förstudie inför ett eventuellt kommande projekt inom insatsområdet entreprenörskap.
Om mikrostödet
Förstudie entreprenöskap är ett av våra mikrostöd. Mikrostöd innebär mindre administration och snabbare beslut i jämförelse med söka leaderstöd för en mer omfattande satsning.
Vad kan man söka för?
Ibland kan en förstudie behövas innan ett stort projekt beviljas. Det kan handla om att förankra idén för att hitta samarbetspartners, fler finansiärer eller för att bygga upp ett faktaunderlag för projektverksamheten. Mikrostöd kan beviljas till förstudier som bedöms nödvändiga inför nästa steg.
Exempel på aktiviteter som kan ingå i en förstudie är att bygga upp kontakter med tilltänkta samarbetspartner, studiebesök, att testa en ny produkt, eller göra en marknadsundersökning.
Vem kan söka?
Sökande kan vara individer, företag och föreningar som planerar för ett större projekt inom insatsområdet Entreprenörskap.
När kan man söka?
Ansökningar tas emot löpande så länge det finns pengar kvar att fördela. Beslut fattas av presidiet på alla presidie- och styrelsemöten – datum för dessa hittar du i vår kalender och ansökan behöver vara helt klar 14 dagar innan aktuellt beslutsmöte.
Kontakta alltid oss på leaderkontoret innan du påbörjar en ansökan, vi lyssnar på er idé och vägleder dig så att ansökan sker på rätt sätt.
Om stödet
Sökbart maxbelopp: 50 000 kr
Stödnivå: 70 % av kostnaderna
Medfinansiering: Ni som söker måste medfinansiera projektet motsvarande minst 30 % av kostnaderna.
Projekttid: Ett projekt som finansieras av detta mikrostöd måste vara genomfört och slutrapporterat senast den 28/2 2025.
Ladda ner
Pågående projekt
Marknad – samlingsplats för lokal mat i Mark
Denna förstudie undersöker möjligheten att skapa en butik för närproducerad mat i Mark. Syftet är att ge konsumenter enkel tillgång till lokala råvaror och stödja de lokala producenterna. Genom research och dialog med producenter och kommunen ska det undersökas hur en sådan butik kan utformas. Förhoppningen är att skapa en plats där allt från grönsaker och kött till mejeriprodukter och honung kan erbjudas, och samtidigt bli en mötesplats för de som värdesätter hållbar och lokal mat.
Om projektet
Projektägare: Brors gård & text AB
Plats: Kinna
Leaderstöd: 13 064 kr
Kontakt:
Hör av dig till oss på leaderkontoret så kan vi förmedla kontakt.
Genomförda projekt
Lokalt mejeri
Stigareds gård har ambition om att växa och nå en verksamhet som bedrivs på heltid. Idag håller gården rödkullor och göingegetter, och därutöver bedrivs skogsbruk. Siktet är sedan en tid inställt på att bedriva ett småskaligt styckeri och mejeri med tillhörande gårdsbutik. Men för att komma igång krävs sannolikt omfattande byggnadsmässiga förändringar – denna förstudie finansierade konsultation för att ta reda på hur förutsättningarna ser ut.
Om projektet
Projektägare:Stigareds gård
Plats: Ulricehamn
Leaderstöd: 3 128 kr
Kontakt:
Hör av dig till oss på leaderkontoret så kan vi förmedla kontakt.
Småskalig och hantverksmässig grönsaksförädling
Småbruket i Uddebo har odlat grönsaker till försäljning sedan 2016. Grönsakerna säljs direkt till kund som prenumerationer, i gårdsbutik och till lokala restauranger. Nu siktar företaget på att utveckla verksamheten med fokus på förädling och kursverksamhet. För att ha en stadig grund att stå på har de bland annat undersökt marknaden för nya produkter genom en enkät, deltagit på mässan under SM i mathantverk på Åhaga och genomfört studiebesök hos Uddebo Musteri.
Marks rabatthäfte
Finns efterfrågan på rabatthäften i Mark? Tanken är att ett eventuellt framtida rabatthäfte, med erbjudanden från lokala företag, ska säljas av skolklasser och föreningar. Det skulle vara en positiv satsning för såväl företagare som kan få ökad försäljning, privatpersoner som kan nyttja erbjudanden och skolklasser/föreningar som kan tjäna en slant till kassan. Men finns efterfrågan? Inom ramen för denna förstudie har detta börjat undersökas. Leaderstödet har finansierat framtagningen av ett presentationsmaterial och ett CRM-system för att underlätta genomförandet av en marknadsundersökning.
Om projektet
Projektägare: Alexandru Szentgyorgyi
Plats: Örby
Leaderstöd: 25 718 kr
Kontakt:
Hör av dig till oss på leaderkontoret så kan vi förmedla kontakt.
Gå och förstå
Inspire and Aspire är företaget som under flertalet år erbjudit översättningstjänster och undervisning i affärsengelska. I detta projekt har Sarah Kristoffersen, som står bakom företaget, effektiviserat affärsidén och fokuserat på en-till-en-coachning framför gruppundervisning. Nytt till följd av projektet är erbjudandet om ”Walk and talk”. Det innebär en kombination av att gå, utvecklas språkligt och ta del av vackra platser i Sjuhärad. Inom ramen för projektet har Sarah arbetat med marknadsföring, testat affärsidén och eftersökt samarbeten med andra parter.
Beredningskök, Folkets Hus
Folkets Hus i Ulricehamn erbjuder diverse olika arrangemang, föreställningar, konferenser och föreläsningar. Ofta efterfrågas någon form av förtäring i samband med dessa, men i dagsläget finns endast möjlighet att förbereda enklare fika. I denna förstudie genomförde föreningen studiebesök och tog fram ett underlag för ett beredningskök med tillhörande varuintag.
Nyfiken blå
Går det att odla ekologiskt vejde och färgpilört i Sjuhärad för att utvinna dess eftertraktade blå färgpigment? Det har Hillevi och Martin Skoglund tagit reda på i denna förstudie och svaret blev ett rungande ”ja”! I förstudien gjordes en omfattande studie av odlingskraven för dessa två växtsorter, en testodling byggdes upp och en marknadsundersökning genomfördes. Förstudien avslutades sedan med en utvärdering av resultaten för att bedöma möjligheterna till expansion.
Om projektet
Projektägare: Martin Skoglund
Plats: Kinna
Leaderstöd: 39 471 kr
Kontakt: Hör av dig till oss på leaderkontoret så kan vi förmedla kontakt.
Naturnära seniorboende
Framtid Bredared är en ideell förening som tillsammans med föreningar, företag, samfund och ortsbor arbetar för utveckling av Bredared. Nu står ett attraktivt seniorboende i fokus och visionen är ett boende i harmoni med naturen och plats för personlig utveckling och gemenskap.
Inom ramen för denna förstudie har föreningen tagit fram ett presentationsmaterial som ska ligga till grund för diskussioner med Borås Stad om markanvisning och förhandsbesked.
Nytt språk
En inre omställning, präglad av trygghet och nyfikenhet, behövs för att kunna möta och utveckla den yttre omställningen. Det var utgångspunkten i denna förstudie där rörelseformer såsom Autentisk Rörelse, Butoh, och ekosomatik kombinerades. Förstudien syftade till att knyta kontakter med folkhögskolor och föreningar som på olika sätt har intresse av inre och yttre omställning. Med dessa kontakter som bas är målet att forma ett koncept för att erbjuda workshops, kurser och paket utifrån specifika önskemål.
Om projektet
Projektägare: Sarah Åkergren
Plats: Uddebo
Leaderstöd: 40 059 kr
Kontakt: Hör av dig till oss på leaderkontoret så kan vi förmedla kontakt.
Hovcenter
Guldhov International AB är ett företag i hästbranschen som erbjuder kurser och webinarier inom hästens hovar samtidigt som företaget utvecklar framtidens 3D-printade hästsko utan spik, lim och spännanordningar. Inom ramen för denna förstudie har möjligheterna att flytta verksamhetens produktion och kompletterande tjänster till Marks kommun undersökts. Det har bland annat inneburit att ta fram ritningar för en produktionsbyggnad, identifiera finansiärer och genomföra studiebesök för att få en inblick i lämplig logistik och hur byggnader för effektiv hästhållning och produktion kan se ut.
Projektet i media
Borås tidning 13 november 2022 (Endast för prenumeranter)