Generation D – checken

Generation D – Checken är ett mikrostöd för unga mellan 13 och 25 år som vill förverkliga sina idéer. 

Om mikrostödet

Generation D – checken är ett av våra mikrostöd. Mikrostöd innebär mindre administration och snabbare beslut i jämförelse med söka leaderstöd för en mer omfattande satsning. 

Vad kan man söka för?

Stöd kan sökas för att exempelvis arrangera evenemang, aktiviteter eller turneringar. Det kan också handla om att iordningsställa olika typer av mötesplatser, eller annat som gynnar unga i området.

Vem kan söka?

För att söka ska man vara minst två personer i åldern 13-25 år.

 

När kan man söka?

Ansökningar tas emot löpande så länge det finns pengar kvar att fördela. Beslut fattas av presidiet på alla presidie- och styrelsemöten – datum för dessa hittar du i vår kalender och ansökan behöver vara helt klar 14 dagar innan aktuellt beslutsmöte.

Kontakta alltid oss på leaderkontoret innan du påbörjar en ansökan, vi lyssnar på er idé och vägleder dig så att ansökan sker på rätt sätt.

Om stödet

Sökbart maxbelopp: 20 000 kr

Stödnivå: 100 % av kostnaderna

Medfinansiering: Ni som söker stöd medfinansierar med ideellt arbete.

 

Logotyper för projekt som beviljats EU-finansiering inom landsbygdsfonden under åren 2024-2022.

Pågående projekt

Bild på tre tjejer framför en röd redskapsbod.

Handboll – sporten med knorr

En grupp unga i Marks HK kommer i detta projekt skapa en videobank med utbildningsmaterial för handbollsintresserade. Hela 30 videoklipp kommer att läggas upp på såväl TikTok och Instagram som föreningens egna webbsida – allt för att uppnå maximal spridning. Genom projektet gör det inte bara handbollssverige en stor tjänst genom att sprida kunskap om sporten, de själva kommer lära sig mycket om både videoredigering och contentskapande.  

Om projektet

Projektägare: Marks HK

Plats: Skene

Leaderstöd: 17 088 kr

Kontakt:
Webbsida
Facebook

Bild på tre tjejer framför en röd redskapsbod.

Ung med hund i Marks kommun

Att gå kurser med sin hund kan vara både dyrt och ”bara för vuxna”. I föreningen Hundskoj i Rydal finns en grupp unga som beviljats Checken för att ordna hundkurser för andra i samma ålder under sommarlovet. Kurserna är gratis, man behöver ingen erfarenhet, och det spelar ingen roll om den fyrbenta vännen är renrasig eller inte. Totalt kommer 7 kurstillfällen att erbjudas och man hoppas på tio deltagare per gång. Det här kan vara en riktigt bra start för fortsatta aktiviteter för unga med hund i föreningen.

Om projektet

Projektägare: Hundskoj i Rydal

Plats: Rydal

Leaderstöd: 20 000 kr

Kontakt:
Facebook
Instagram

Bild på tre tjejer framför en röd redskapsbod.

En idrottande fritid

Ungdomsstyrelsen i Borås GIF vill ge fler ungdomar möjlighet att spontanidrotta och testa olika sporter. I detta projekt kommer de därför att köpa in utrustning som ska finnas tillgänglig på föreningens anläggning – exempelvis pingisbord, bollar av olika slag och träningsredskap. Därutöver planerar de för att bjuda in till en pizzakväll där en del av kvällen ägnas åt att visa den nya utrustningen.

Om projektet

Projektägare: Borås GIF

Plats: Knektås, Borås

Leaderstöd: 19 906 kr

Kontakt:
Webbsida
Facebook

Genomförda projekt

Bild på tärningar på ett brädspel.

Klubbrum 2023

Team Omega Fotskäl är Fotskäls bästa (och enda) ungdomsförening. De ses varje vecka för att spela spel och umgås. I den här satsningen har de inrett ett nytt klubbrum i Fotskäls bygdegård. Nu kan de erbjuda nya typer av aktiviteter, bland annat brädspel och LAN. En stor fördel med den platsen för det nya klubbrummet är att det finns en egen ingång och därmed möjlighet att ses utan att störa annan verksamhet. 

Projektet i media
Svenljunga & Tranemo tidning 2023-01-07

Om projektet

Projektägare: Team Omega

Plats: Fotskäl

Leaderstöd: 20 000 kr

Kontakt:
Webbsida
Facebook

Bild på tre tjejer framför en röd redskapsbod.

En höna av en fjäder

Ungdomssektionen i Tokarps Ryttarförening byggde och inredde i detta projekt en hönsgård som blivit nytt hem åt ett antal höns – men även kaniner och marsvin. De har också satt upp skyltar med information om hur djuren ska skötas och tanken är att barn ska erbjudas att prova på att ta hand om dem. Genom projektet ville ungdomarna skapa en plats där man kan lära sig om andra djur än hästar, likaså att skapa en förståelse för ursprunget till de livsmedel som finns i mångas kylskåp.

Om projektet

Projektägare: Tokarps ryttarförening

Plats: Gånghester, Borås

Leaderstöd: 20 000 kr

Kontakt:
Facebook
Instagram

Närbild på fötter som dansar.

Just Dance – Schools Out

I samband med Schools Out, en nykter skolavslutningsfestival dit de flesta av Bollebygds ungdomar kommer, ville Wilma, Linnea, Ella och Felicia arrangera Just dance. Ett dansspel som går ut på att så bra som möjligt följa rörelser som visas på en skärm. Under Schools Out arrangerade de en tävling för alla som ville vara med och nu efteråt finns spelet kvar på ungdomsgården så att det finns ytterligare en aktivitet att göra där.

Om projektet

Projektägare: Bollebygds kommun

Plats: Bolebygd

Leaderstöd: 8 246 kr

Kontakt:
Webbsida
Instagram

En person i förgrunden som fiskar. Skymning.

Fiskelycka 2023

Fiske är Melwins, Sebastians och Kevins grej – men det vore mycket roligare att kunna ta sig ut på vattnet än att stå vid strandkanten. Ännu roligare vore det om fler upptäckte tjusningen i fiske. I detta projekt köpte de därför in en mindre båt och en enklare trailer. De byggde ett vinterbeständigt skydd till båten och arrangerade en fiskedag där de informerade om hur utlån av båten går till. Ett fyrtiotal personer kom till fiskedagen och utsikterna om att  båten blir välanvänd är goda.  

Projektet i media
Borås Tidning 2023-04-14 (endast för prenumeranter)
Borås Tidning 2023-06-12 (endast för prenumeranter)

Om projektet

Projektägare: Petaredbackens byalag

Plats: Bollebygd

Leaderstöd: 18 089 kr

Kontakt:
Webbsida

Bild på personerna som ingår i Country Fun UF

CountryFun UF

CountryFun UF är UF-företaget som satsade på att erbjuda aktiviteter för unga på Sjuhärads landsbygder. Inom ramen för detta projekt  genomförde de en volleybollturnering i Bollebygd för ungdomar mellan 13 och 16 år. Inbjudan till turneringen spreds brett och deltog gjorde 21 ungdomar i tre lag – från Alingsås, Töllsjö och Bollebygd.

Projektet i media
Borås Tidning 2023-02-02 (endast för prenumeranter)

Om projektet

Projektägare: CountryFun UF

Plats: Bollebygd

Leaderstöd: 11 579 kr

Kontakt:
Instagram

Bild på William och Moa, projektledare. De har skidutrustning på sig och står i en skidbacke.

Bootski Fun

Vet du vad BootSki är? Tänk dig alpin skidåkning på skidor som inte är längre än dina pjäxor. Det testade Moa och Ebba i fjällen. När kompisarna där hemma fick se videos på Instagram ville de också testa. I detta projekt arrangerade därför Moa, Ebba och William en prova på-dag i Bollekollen, den lokala skidanläggningen i Bollebygd. Då var alla välkomna att testa BootSki, fika och ha roligt tillsammans. Nu efter prova på-dagen finns de BootSkis som gruppen köpte in att låna hos Bollekollen.

Projektet i media
Borås tidning 2023-02-04 (Endast för prenumeranter)

Om projektet

Projektägare: Bollenkollen Sportklubb

Plats: Bollebygd

Leaderstöd: 20 000 kr

Kontakt:
Webbsida
Facebook

Bild på två personer som spelar pingis.

Svenljunga BTK:s Smash Off

Filip Berggren och Felix Leifstedt saknar möjligheten att spela pingis i Svenljunga. Det har de nu ändrat på! I detta projekt köpte de in utrustning och anordnade en smash off, ett evenemang där unga i Svenljunga fick möjlighet att komma och testa pingis. Dessutom bjöds det på fika och möjlighet att spela en match mot Mathias Översjö, proffsspelare och instruktör. Målsättningen var att det skulle vara möjligt att spela pingis regelbundet, därför är det fantastiskt att Svenljunga kommun bistår med lokal och stöd att efter projekttiden starta en förening.

Projektet i media
Svenljunga & Tranemo tidning 2023-01-18 

Om projektet

Projektägare: Filip Berggren och Felix Leifsted

Plats: Svenljunga

Leaderstöd: 19 840 kr

Kontakt: Hör av dig till oss på leaderkontoret så kan vi förmedla kontakt.