Nya fritids- och kulturverksamheter
Detta mikrostöd ska underlätta för föreningar och andra organisationer att starta upp nya, allmännyttiga, aktiviteter inom kultur och fritid i Sjuhärad.
Stängt för nya ansökningar
Det finns inte längre några pengar kvar att fördela och nya ansökningar kan därför inte tas emot.
Om mikrostödet
Nya fritids- och kulturverksamheter är ett av våra mikrostöd. Mikrostöd innebär mindre administration och snabbare beslut i jämförelse med söka leaderstöd för en mer omfattande satsning.
Vad kan man söka för?
Det är möjligt att söka mikrostöd för att genomföra projekt som bidrar till ett bredare utbud av kultur- och fritidsaktiviteter i området. Det går exempelvis att söka för arrangemang på orten, test av ny verksamhet, kompetensutveckling för att kunna starta en ny verksamhet eller inköp av utrustning som behövs för en uppstart.
Vem kan söka?
Ansökan är öppen för föreningar men även andra aktörer kan söka så länge projektet gagnar allmänheten i Sjuhärads landsbygder.
När kan man söka?
Ansökningar tas emot löpande så länge det finns pengar kvar att fördela. Beslut fattas av presidiet på alla presidie- och styrelsemöten – datum för dessa hittar du i vår kalender och ansökan behöver vara helt klar 14 dagar innan aktuellt beslutsmöte.
Kontakta alltid oss på leaderkontoret innan du påbörjar en ansökan, vi lyssnar på er idé och vägleder dig så att ansökan sker på rätt sätt.
Om stödet
Sökbart maxbelopp: 50 000 kr
Stödnivå: 100 % av kostnaderna
Medfinansiering: Ni som söker måste medfinansiera projektet med minst lika mycket som ni beviljas i stöd.
Medfinansieringen består av ideellt engagemang/arbete. Medfinansiering kan också bestå av pengar, exempelvis om projektbudgeten överstiger 50 000 kr.
Genomförda projekt
Skapande i Bibblabbet
Bibblabbet är en kreativ mötesplats med stor potential, belägen i biblioteket i Vårgårda. Mikrostödet som Vårgårda kommun beviljades innebar att de kunde arrangera drop in-workshops med skapande aktiviteter där deltagarna fick prova på olika konstnärstekniker såsom textil, tryck, skulptur, måleri och teckning. Aktiviteterna erbjöds till barn mellan 4 och 12 år som tillsammans med en anhörig eller vuxenkompis fick möjlighet att uttrycka sig på ett kreativt sätt. Projektet resulterade i en utställning på biblioteket.
Tjejsegling – om att våga och känna sig trygg i båten
Viaredssjöns Segelsällskap bedriver segelskola för barn och ungdomar från 7 års ålder. Genom en utbildningsinsats där unga tjejer har utbildat vuxna kvinnor i en annars manligt dominerad verksamhet, har föreningen nu fått fler att känna sig trygga och hitta glädjen i sjölivet. I utbildningen ingick bland annat en introduktion till segling, säkerhetsfrågor samt att köra följebåt. Satsningen blev en succé och effekterna har inte låtit vänta på sig; fler kvinnor väljer nu att engagera sig i klubben och ger sig på egen hand ut på sjön.
Aktivitetshuset Klockan
Gemenskap, kreativitet och skapande – det stod i centrum i den satsning som detta mikrostöd bidrog till. I bostadsområdet Klockarebolet i Vårgårda finns en byggnad som skulle kunna passa fint som mötesplats – det här projektet gick ut på att stimulera till aktiviteter att samlas kring. Inom ramen för projektet erbjöds två cirklar – en kreativ och skapande cirkel för ungdomar och en matlagningscirkel för vuxna. Förhoppningen var att cirklarna skulle leda till vidare aktivitet i huset och att fler skulle bli nyfikna på föreningsverksamhet och vad som är möjligt att göra om man går samman. Och visst lyckades man – cirklarna lockade deltagare och det planeras för vidare aktiviteter på platsen.
Projektet i media
Sveriges radio P4 Sjuhärad 2024-02-27
Alingsås tidning 2024-02-26 (endast prenumeranter)
Traditionellt järnsmide
I utkanten av Rydal har fyra unga killar skapat en ny smedja för traditionellt järnsmide – ett hantverk som haft stor betydelse genom Sjuhäradsbygdens historia. Under projekttiden har de deltagit i ett flertal evenemang. Vid dessa har de ställt ut smidda föremål, demonstrerat
hantverket, besvarat frågor och väglett besökare när de provat på hantverket. Totalt sett har hundratals personer deltagit, från femåringar till äldre pensionärer. Projektet har lett till ett stort kunskapsutbyte, samarbeten och insatser som främjar hantverk, historia och kulturarv.
Om projektet
Utveckling av digitalt berättande för barn och ungdomar
I det här projektet har vBytes utvecklat en kurs i digitalt berättande för barn i mellanstadie- och högstadieålder. Kursen, som har genomförts två gånger under projektet, har inspirerat till hur man med en mobiltelefon och tekniska verktyg kan skapa underhållande och spännande innehåll. Utöver kursen har en popupaktivitet med prova på-teknik erbjudits i samband med vBytes höst-LAN. Allt för att skapa nyfikenhet kring vilka möjligheter som tekniken ger.
Kultursamtal på tvärs i Sjuhärad
Detta projekt har tagit fasta på att det finns mycket att vinna på att låta olika kulturaktörer i Sjuhäradsregionen arbeta med en modell för ökad samverkan. Med hjälp av metoden Warm Data Labs har sju träffar på olika platser runt om i Sjuhärad, där kulturaktörer från ideell, privat och offentlig sektor deltagit. Syftet har varit att på detta sätt förstärka relationer mellan verksamma inom kultur/bildning som i en förlängning ska stimulera till framtida verksamheter på tvärs.
Om projektet
Projektägare: Åse Eliason Bjurström
Plats: Ulricehamn
Leaderstöd: 37 051 kr
Kontakt: Hör av dig till oss på leaderkontoret så kan vi förmedla kontakt
Berättarfestival på Olofstorp
Olofstorps skogar är ett område i Fänneslunda som bär på en hel del kulturhistoria. Föreningen Kulturgläntan har i detta projekt återupplivat platsen, som på senare år mest använts till tysta vandringar. En berättarfestival med bland annat en gestaltad vandring, en musikteaterföreställning och en improvisationsteater på programmet har anordnats. Festivalen blev lyckad och det finns nu goda förhoppningar om en årligen återkommande berättarfestival med ett brett deltagande från en växande skara berättare.
Om projektet
Projektägare: Kulturföreningen Kulturgläntan
Plats: Fänneslunda
Leaderstöd: 49 999 kr
Kontakt: Hör av dig till oss på leaderkontoret så kan vi förmedla kontakt
Lerlyckan
Den nystartade hantverksföreningen SkaparLyckan öppnade i detta projekt en keramikverkstad i Kulturhuset i Skene. Verkstaden har, kort efter projektets slut, redan blivit en mötesplats där unga och gamla kan mötas över gränser och i egen takt utvecklas i hantverket. Utöver att inreda lokalen innefattade delprojektet även utbildning i keramiska tekniker, marknadsföring och ett antal ”Öppet hus” – vilka var mycket välbesökta.
Om projektet
Gäseneryttarnas ungdomssatsning
Föreningen Gäseneryttarna har under ett antal år varit vilande och föreningens verksamhet har i huvudsak riktats mot vuxna. Nu siktar man på att utöka verksamheten och erbjuda en naturlig mötesplats för barn och unga. I projektet ingick därför att erbjuda tillfällen där barn och unga fick prova olika grenar inom hästsporten. Man hakade också på käpphästtrenden och erbjöd såväl aktiviteter som tävlingar för barn och unga med ett sådant intresse.
Projektet i media
Borås Tidning 2022-11-06 (Endast för prenumeranter)
Discgolfanläggning
I detta projekt kompletterade Hudene Hembygdsförening sitt fritidsområde med en discgolfanläggning. Området bestod sedan tidigare av flera delar, exempelvis grillkåta, utescen, mountainbikebana och vandringsled. Förhoppningen är att denna satsning ska locka till aktivitet hos en än bredare målgrupp.
Boccia som ny idrott för funktionsvarierade i Bollebygd
I det här projektet har Hestrafors IF utökat sin verksamhet för personer med funktionsvariationer, genom att satsa på Boccia. Förutom inköp av utrustning och kompetensutveckling (både rent spelmässigt men även kring hur den specialanpassade utrustningen ska användas) har även prova-pådagar hos Daglig verksamhet och grundsärskolan i Bollebygd anordnats. En nyfunnen kontakt med IF mormors gäng i Borås har också lett till ett fint samarbete och tankar finns nu om en gemensam turnering framöver.
Projektet i media
Borås Tidning 2022-12-04 (Endast för prenumeranter)