Redo
Vilka samhällskriser kan uppstå och hur kan en bygd hjälpas åt i ett första skede? Det ska detta projekt reda ut i en beredskapsturné runt om i Sjuhärad.
Pepp & prepp | 8 mars 2025 | Åhaga
– en mässa om beredskap, självhushållning och friluftsliv
Hur kan du förbereda dig för en samhällskris på bästa sätt? Hur hänger friluftsliv och beredskap ihop? Och vad innebär egentligen självhushållning? Drygt 60 preppiga utställare och 15 peppiga föreläsare hjälpte 2000 nyfikna besökare att få svar på dessa frågor när vi fyllde Åhaga i Borås till bredden.
Några av höjdpunkterna som besökarna kunde se fram emot var:
- Testa att krypa in ett trädtält.
- Ta ett kallbad i en portabel kallbadstunna.
- Livsviktig kunskap – testa HLR och tekniker för blödningskontroll.
- Prata i fälttelefon och radio.
- Spana in motorcyklar, terrängbilar och bandvagnar.
- Gör ditt eget fruktträd – workshop i ympning.
- Säkert att dricka? – lär dig hur du kan rena vatten.
- Kasttävling – kasta med fiskespö och se om du kan pricka rätt!
- Krislåda och överlevnadstips – vad behöver du ha hemma?
- Testa att tända eld med tändstål.
- Smaka och handla lokalt – prova grillost, kolbullar och surdegsbröd.
- Se den senaste drönartekniken – hur kan den användas i kristider?
Ett stort tack till alla er som bidrog!
Sätt igång! Bli redo för det oväntade.
Hur skulle du och din familj klara er om vi hamnar i ett långvarigt strömavbrott? Vet du vad du ska göra om dricksvattnet blir förorenat? Och hur förberedd är du om landets livsmedelsimport upphör och vi råkar ut för livsmedelsbrist?
Även om det känns osannolikt att alla dessa kriser skulle inträffa samtidigt, kan det bli nog så knepigt att hantera bara en av dem. Under hösten 2024 stod därför dessa frågor i centrum, när bygdegårdar runt om i Sjuhärad blev arenor för inspiration, kunskap och gemenskap kring beredskapsfrågan.
Vår bygdegårdsturné blev denna gång en upplevelsebaserad satsning för alla åldrar, där deltagarna fick konkreta verktyg för att hantera olika typer av kriser. Turnén fokuserade på tre teman: vattenrening, Sveriges livsmedelsförsörjning, samt belysning och värme utan el.
Deltagarna fick prova på praktiska moment som att rena vatten, tända gaslyktor och använda stormkök. Fikat serverades på beredskapstema, och temperaturen i den nedkylda bygdegården mättes före och efter träffen – en tydlig illustration av hur samarbete kunde skapa värme i dubbel bemärkelse.
Alla åtta träffarna är nu genomförda och vi vill rikta ett varmt tack till alla som deltog och bidrog med kloka tankar och diskussioner. I filmen till höger bjuder vi på några tillbakablickar.
Sök upp till 25 000 kr för en beredskapssatsning i din förening!
Föreningar och andra organisationer spelar en viktig roll när det kommer till krisberedskap. Vi har märkt att många kloka och bra tankar om hur man vill jobba med beredskapsfrågan har dykt upp under höstens beredskapsträffar. Därför erbjuder vi möjligheten att söka upp till 25 000 kr inom ramen för mikrostödet Beredd, för insatser som gör att ni ska stå bättre rustade – och som gör att ni kan finnas till hands för andra i händelse av en samhällskris.
Till exempel är det möjligt att söka stöd för kompetensutveckling, kommunikationsutrustning, krislådor med material och förnödenheter med mera. Ansökningar tas emot löpande och beslut fattas i slutet av januari 2024.

Samarbete är grejen!
Vi vet att när olika aktörer bidrar med sin kompetens så kan ett projekt bli riktigt bra. I det här projektet samarbetar vi med beredskapssamordnarna i Sjuhärads åtta kommuner och följande samverkansparter:

Sjuhärads bygdegårdsdistrikt
Sjuhärads bygdegårdsdistrikt står som värdar för beredskapskvällarna och bidrar med bl a nätverk och praktiskt stöd på plats. Bygdegårdarna bidrar till förebyggande krishantering på många sätt. Här kan du läsa mer om hur.

Beredskapsexpert
Torbjörn Selin
Torbjörn Selin från All in Nature Sweden, har mångårig erfarenhet av samhällets krisberedskap på lokal, regional och central nivå i landet. Under beredskapskvällarna är det Torbjörn som föreläser och leder workshopen kring lokal beredskap i bygdegårdarna.
LRF Ungdomen Sjuhärad
Ju mer livsmedel vi producerar, desto bättre förberedda är vi. Lönsamma och konkurrenskraftiga företag i fredstid är en förutsättning för en god försörjning i krigstid. LRF Ungdomen samlar medlemmar i åldrarna 16 till 36 år.

Studieförbundet Vuxenskolan Sjuhärad
Studieförbundet Vuxenskolan erbjuder studiecirklar på beredskapstema för fortsatt fördjupning i ämnet, bland annat ”Bygdegården – ett nav vid kris”, som tagits fram tillsammans med Bygdegårdarna nationellt.
Kommunernas beredskapsarbete
Kommunerna har det övergripande ansvaret för att samordna planeringen och hanteringen av kriser och extraordinära händelser som kan inträffa inom respektive kommuns geografiska område. De ansvarar framför allt för att våra samhällsviktiga verksamheter fungerar som de ska.
Tryck på logotyperna nedan för att läsa mer om respektive kommuns beredskapsarbete.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB)
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, stärker samhället i att förebygga och hantera olyckor, kriser och konsekvenser av krig.
Här har de samlat råd som riktar sig direkt till dig som privatperson inom ämnen som till exempel hemberedskap, brandsäkerhet och naturolyckor. Broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” skickades ut till alla hushåll under 2018. Har du tappat bort ditt ex? Här kan du beställa en ny broschyr, lyssna på den eller ladda ner den.
Utmana dig själv! Klarar du krisen? I MSBs utmaning ”Sju dagar” får du, utan förberedelser, öva på att hantera ett långvarigt strömavbrott.
För barn och unga finns även Lilla Krisinfo, som på ett enklare sätt berättar om allvarliga händelser som påverkar många människor i Sverige.
Flera organisationer jobbar med beredskapsfrågan. Möt några av dem här:
I händelse av samhällsstörning och kris är det många aktörer som bidrar inom sina respektive ansvarsområden. Här är några av dem:
Svenska blå stjärnan
Svenska Blå Stjärnan har samhällets uppdrag att ta hand om lantbrukets djur vid kriser, utbrott av smitta och andra händelser som kan drabba djuren. Här finns bra information om hur du bäst kan hjälpa ditt/dina djur om en kris inträffar.
Civilförsvarsförbundet
Civilförsvarsförbundet är en frivillig försvarsorganisation som arbetar med frågor som rör trygghet, säkerhet, skydd och överlevnad. De utbildar, informerar och stöttar när samhället utsätts för prövningar.
Röda korset
Om det blir översvämning, strömavbrott, skogsbrand eller vattenbrist – vad gör du då? Här ger Röda korset dig tipsen som gör dig förberedd om krisen kommer.
Om projektet
Vi lever i en tid då beredskap åter blivit ett aktuellt ämne och det finns en stor efterfrågan att lära sig mer om hur man förbereder inför en eventuell samhällskris.Det finns många aktörer i samhället som jobbar med krisberedskap på olika sätt. För många människor saknas dock helhetsbilden över olika aktörers ansvar och huruvida det är rimligt att förvänta sig hjälp från samhället. Eftersom kommunerna i första hand ansvarar för sitt kärnuppdrag, spelar civilsamhället en viktig roll i sammanhanget.
I första delen av Redo genomfördes två beredskapssturnéer runt om i Sjuhärad för att öka kunskapen om krisberedskap, så att förutsättningar finns för att hantera potentiella kriser på ett framgångsrikt sätt. Projektet genomfördes med hjälp av krisberedskapsexperten Torbjörn Selin, samt i nära samverkan med krisberedskapssamordnarna i Sjuhärads kommuner, Sjuhärads bygdegårdsdistrikt och Studieförbundet Vuxenskolan Sjuhärad. Även en beredskapmässa arrangerades i liten skala (25 utställare, 4 föreläsningar och 200 besökare) på Brämhults gård den 8/3 2024.
I andra delen av Redo arrangeras beredskapsmässan Pepp & prepp på Åhaga den 8/3 2025, med tema beredskap, självhushållning och friluftsliv. Denna gång deltog drygt 60 utställare, 11 föreläsningar arrangerades och totalt fanns drygt 2000 personer på plats. I projektet kommer också en utlysning att göras för att dela ut fem hjärtstartare till personer som kör mycket bil i tjänsten på Sjuhärads landbygd. Dessa får utbildning i HLR och Första hjälpen, samt kommer att anmäla sig som SMS-livräddare. En nätverksdag för SMS-livräddare är också en aktivitet i projektet.
Om projektet under perioden 2024-2026
Projektägare
Leader Sjuhärad
Projektledare
Linda Arontzon
0709 42 24 59
linda.arontzon@leader-sjuharad.se
Webb och sociala medier
Facebook
Projektet i media
P4 Sjuhärad 2025-03-07: Om Skogsträdgårdsodling, direktsänt från Grustorp inför Pepp & prepp.
P4 Sjuhärad 2025-03-07: Hur kan du skydda dig mot digitala hot? Intervju med Hanna Linderstål inför Pepp & Prepp
P4 Sjuhärad 2025-03-08: Direktsändning från Pepp & prepp
Borås tidning 2025-03-08: Så förbereder du dig för kris – BT besökte beredskapsmässan
SVT Nyheter 2025-03-08: Kanin kan bli viktig mat i kristider – producerar 40 kg kött om året
Styrelsens beslutsmotivering
Efter inkommen ansökan och presentation i LAG, samt intervju av sökanden har poängsättning i urvalskriterierna visat att projektet väl stämmer överens med strategin och förväntas uppfylla en del av de mål och indikatorer vi åtagit oss under programperioden.
Redo 2.0 är en viktig del i Leader Sjuhärads strategi inom insatsområdet Mötesplatser, aktiviteter och nätverk. Utifrån tidigare projekt skapades ett behov av deltagande organisationer att vidareutveckla konceptet. Redo 2.0 är resultatet av detta och skapar även nya nätverk genom bereskapsmässan, sms-livräddardagen och utlysningen av mobila hjärtstartare. Genom att lägga mässan centralt i Borås och på en stor anläggning ges fler möjlighet att delta och ta del av ny kunskap inom beredskapsfrågan.
Om finansieringen
Beviljat leaderstöd
1 137 887 kr
Total finansiering
1 137 887 kr
Utöver ovanstående beräknar projektet sig komma bidra med ideellt engagemang till ett värde av 343 400 kr.
Leaderstödet består av finansiering från EU, staten och Sjuhärads kommuner.
Ingående EU-medel har beviljats ur:
Landsbygdsfonden
Om projektet under perioden 2023-2024
Projektägare
Leader Sjuhärad
Projektledare
Linda Arontzon
0709 42 24 59
linda.arontzon@leader-sjuharad.se
Webb och sociala medier
Facebook
Projektet i media
P4 Sjuhärad 2023-10-18: Bygdegårdsträff i Bredared
Svenljunga & Tranemo tidning 2023-11-01: Informationsträffar med kris i fokus
Tidskriften Bygdegården, nr 4 2023: Är du redo om vardagen vänds upp och ner?
Tidskriften Bygdegården, nr 4, 2024: Beredskap innebär att bygga ett starkare lokalsamhälle
Styrelsens beslutsmotivering
Efter inkommen ansökan och presentation i LAG, samt intervju av sökanden har poängsättning i urvalskriterierna visat att projektet väl stämmer överens med strategin och förväntas uppfylla en del av de mål och indikatorer vi åtagit oss under programperioden.
Genom att föra dialog och använda befintliga nätverk inom leaderområdet, är syftet med projektet att klargöra och inventera behov och ansvarsområde lokalt. Projektet ska även involvera övriga aktörer så som kommun, räddningstjänst, MSB och liknande för att klargöra samhällets behov och upptäcka brister och utvecklingsområden.
Om finansieringen
Beviljat leaderstöd
800 676 kr
Total finansiering
800 676 kr
Utöver ovanstående beräknar projektet sig komma bidra med ideellt engagemang till ett värde av 528 000 kr.
Leaderstödet består av finansiering från EU, staten och Sjuhärads kommuner.
Ingående EU-medel har beviljats ur:
Landsbygdsfonden
