Ta steget

Mikrostödet Ta stegets syfte är att stödja övergången från hobby till eget företagande eller från deltidsföretagande till heltidsföretagande.

Om mikrostödet

Ta steget är ett av våra mikrostöd. Mikrostöd innebär mindre administration och snabbare beslut i jämförelse med söka leaderstöd för en mer omfattande satsning. 

Vad kan man söka för?

Det är möjligt att söka mikrostöd för att genomföra projekt som leder till att nya företag startas eller att befintliga företag växlar upp sin verksamhet och genererar ökad sysselsättning. Det kan exempelvis handla om kostnader för att ta fram nya eller utveckla befintliga produkter/tjänster, kompetensutveckling eller samarbeten mellan flera företag.

Vem kan söka?

Ansökan är öppen för företag men även privatpersoner och föreningar kan söka i syfte att starta en ny eller utveckla en befintlig verksamhet.

När kan man söka?

Ansökningar tas emot löpande så länge det finns pengar kvar att fördela. Kontakta alltid oss på leaderkontoret innan du påbörjar en ansökan, vi lyssnar på er idé och vägleder dig så att ansökan sker på rätt sätt.

Om stödet

Sökbart maxbelopp: 30 000 kr

Stödnivå: 50 % av kostnaderna

Medfinansiering: Ni som söker måste medfinansiera projektet motsvarande minst 50 % av kostnaderna.

Ladda ner

Logotyper för projekt som beviljats EU-finansiering inom landsbygdsfonden under åren 2024-2022.

Pågående projekt

Två kvinnor på stand up paddle boards tar sig fram på en å med gröna träd i bakgrunden.

Mat, motion & naturupplevelse – SUP på Assman

Ån Assman ligger i nära anslutning till Bröt och ger möjlighet till en unik vatten- och naturupplevelse. För att utveckla Bröt och Väveriet som besöksmål, samt ge ytterligare underlag för bageri, restaurang och café avser detta projekt att ge möjlighet till SUP-paddling (Stand Up Paddle board). En bokningstjänst och underlag till marknadsföring ingår också i projektet, för en effektiv start i samband med säsongsöppningen 2024.

Om projektet

Projektägare: Urban Fungi (Bröt)

Plats: Uddebo

Leaderstöd: 17 536 kr

Kontakt:
Webbsida
Facebook
Instagram

Ett får och nyfött lamm ligger i halm. i bakgrunden syns en hand med handske.

Marknadsföring av veterinärverksamhet

I samband med uppstarten av en ny ambulerande veterinärverksamhet, görs i detta projekt en satsning på att ta fram en logotyp, bygga upp en hemsida och genomföra ett studiebesök hos en liknande verksamhet. Syftet med dessa aktiviteter är att snabbt bygga upp en kundkrets som leder till ökad sysselsättning.

Om projektet

Projektägare: Anneli Sävefjärd

Plats: Vårgårda

Leaderstöd: 10 797 kr

Kontakt:
Hör av dig till oss på leaderkontoret så kan vi förmedla kontakt.

Bild på äldre fönster där färgen flagnat.

Magasinet

Paketupplevelser till företagsgrupper och privatpersoner, bestående av ridturer och mat – det har Stall 27 siktet inställt på. I detta projekt kommer därför ett äldre magasin att iordningsställas till en mysig plats där grupper kan slå sig ner för att äta. Golvet i magasinet ska bytas ut och rustika möbler ska byggas av material som redan finns på gården. I projektet ryms även att initiera samarbeten med såväl matleverantör som eventbolag.

Om projektet

Projektägare: Stall 27

Plats: Bollebygd

Leaderstöd: 29 902 kr

Kontakt:
Webbsida
Facebook

Bild på äldre fönster där färgen flagnat.

Humla fönsterhantverk

Genom åren har gamla hus och gårdar varit ett återkommande tema i Anna Bergengrens liv och i takt med olika renoveringsprojekt har hon utvecklat ett intresse för byggnadsvård. Inom ramen för detta projekt tar hon därför nu steget att starta en egen verksamhet med fokus på fönsterhantverk. I projektet ingår en yrkeskurs i fönsterhantverk, studiebesök till olika fönsterhantverkare för erfarenhetsutbyte samt verktyg som krävs för att komma igång.

Om projektet

Projektägare: Anna Bergengren

Plats: Humla

Leaderstöd: 30 000 kr

Kontakt:
Hör av dig till oss på leaderkontoret så kan vi förmedla kontakt. 

Bild på person som utför pilates på golvet framför en bärbar dator.

Pilates Online

Borås PilatesCenter AB vill ta steget och erbjuda onlineträning. Denna ska ha samma personliga och kvalitativa ingång som verksamheten som bedrivs i studion. Syftet är att inspirera till ett hälsosamt och aktivt liv oavsett var man befinner sig i Sverige. Inom ramen för satsningen ska ett antal pilatesklasser och träningsfilmer spelas in, dessa ska sedan erbjudas på en streamingsida online.

Om projektet

Projektägare: Borås PilatesCenter

Plats: Borås

Leaderstöd: 30 000 kr

Kontakt:
Webbsida
Facebook

Genomförda projekt

Bild på röd timmerstuga med blå dörr intill en liten damm.

Skogsbohem

I en timmerstuga i skogen utanför Bollebygd finns Emmelie Annie – Coaching & Yoga. I detta projekt har verksamheten breddats med ett minihus på hjul för övernattning, en uteplats och en meditiationspats.

Förhoppningen är att dessa nya delar i verksamheten ska möta ett behov hos människor som lever ett liv i högt tempo och behöver tid och plats för återhämtning. Satsningen har genomförts med så mycket återbrukat material som möjligt – för både miljön och jordens skull.

Om projektet

Projektägare: Emmelie Annie – Coaching & Yoga

Plats: Bollebygd

Leaderstöd: 25 313 kr

Kontakt:
Webbsida
Facebook

Bild på händer som hålls under ett vattenflöde.

Igångsättande av Storskogens källa

I Töllsjö finns en unik mineralvattenkälla, Storskogens källa, som är den enda certifierade mineralvattenkällan i Västra Götaland. Källan har legat outnyttjad i flertalet år och verksamheten har varit nerlagd, men de nya ägarna Anna och Magnus på Althage Collén AB har nu storslagna planer.

I detta projekt har lokalen och utrustningen städats ur och sanerats, vilket har lett till att den nu är godkänd för livsmedelsproduktion. En webbsida för företaget har också lanserats och samarbeten med lokala entreprenörer har påbörjats, som ett led i att bygga upp ett nytt företag som producerar unikt mineralvatten.

Projektet i media
Borås tidning 2023-04-16: Nytt liv från källan i Töllsjö (endast för prenumeranter)

Om projektet

Projektägare:  Althage Collén AB

Plats: Töllsjö

Leaderstöd: 49 561 kr

Kontakt:
Webbsida

Bild på kvinna som sitter på huk intill en odling av sallad.

Säsongsförlängning på grönsaksodling

Björkekullens Ägg & Grönt startade som småskalig grönsaksodling 2020. Verksamhetens framtid är ljus men växtzonen begränsar då odling enbart är möjlig mellan maj och oktober.

I detta projekt har verksamheten därför satsat på att förlänga säsongen genom att utöka odlingen i växthus. På så vis beräknas skörden av tidiga grödor kunna fördubblas och mängden sena sådder för vinterskörd öka markant – något som också leder till ökad sysselsättning i företaget.

Om projektet

Projektägare: Björkekullens Ägg & Grönt

Plats: Gesebol

Leaderstöd: 10 850 kr

Kontakt:
Webbsida
Facebook
Instagram

Bild på Therese som driver Thereses fönsterhantverk. Bredvid henne står en katt.

Thereses fönsterhantverk

Det finns ett stort kulturhistoriskt värde i att bevara gamla fönster, inte minst kunskapen om hantverket. Därtill såg Therese hållbarhetsaspekten och det stora behovet av fönsterhantverkare som en bra grund att stå på när hon funderade över sin framtida yrkesbana. I projektet ingick en yrkesutbildning i fönsterrenovering och grundläggande utrustning för att renovera fönster, samt marknadsföringsmöjligheter.

Om projektet

Projektägare: Therese fönsterhantverk

Plats: Svenljunga

Leaderstöd: 31 420 kr

Kontakt:
Webbsida
Instagram

Bild på räddningssäck på flaket till någon form av terrängfordon.

Daily Rescue

Survival Cover är ett heltäckande skydd som, i samband med olyckor, katastrofer och kriser, kan skydda en skadad person från både nedkylning, väta och vind. Produkten består av många inbyggda tekniska detaljer såsom bärsystem, innertäcke, huva och en värmande ryggplatta. Produkten kan göra stor skillnad för både patienter och räddningspersonal, men behövde vidareutvecklas för att nå marknaden.

I detta projekt genomfördes förbättringar och i samband med att projektet slutredovisades siktade man på en lansering i början av 2023.

Om projektet

Projektägare: Daily Rescue Equipment i Vågårda AB

Plats: Vårgårda

Leaderstöd: 26 700 kr

Kontakt:
Webbsida
Instagram

Bild på en person sittandes i ett trädtält i en solnedgång intill en sjö.

Trädtält Holsljunga Camping & Cafe

Holsljunga camping är en lugn, fridfull, liten och familjär naturcamping som ligger vid den underbara sandstranden intill Holsjön i Svenljunga kommun. Idag inrymmer campingen 40 campingplatser, tre tältplatser och tre stugor. För att erbjuda ytterligare övernattningsmöjligheter har nu tre trädtält, samt sovsäckar och liggunderlag köpts in i projektet.

Tälten svävar ovan mark och erbjuder en unik upplevelse som kan locka många besökare, inte minst vandrare som rör sig med lätt packning utmed intilliggande vandringsleder.

Om projektet

Projektägare: Holsljunga Camping & Cafe

Plats: Holsljunga

Leaderstöd:  16 069 kr

Kontakt:
Webbsida
Facebook

Bild på grönsaksdrinkar intill en skål med rotfrukter och grönsaker.

Ta fart med Probiobooster

Mondani är en verksamhet som tillverkar probiotiska produkter, bland annat under varumärket Probiobooster. Varumärket börjar bli känt i Borås med omnejd men nu vill man satsa för att nå en större marknad. För att lyckas krävs konkurrenskraftighet och effektivitet – något som detta projekt ska bidra till. I projektet ingår bland annat att bygga ett växthus och att plantera buskar och plantor för att kunna odla råvaror till produktionen och därmed uppnå större marginal på försäljning och kontroll. I projektet ingår även ett omtag om verksamhetens webbsida och arbete med sökordsoptimering.

Om projektet

Projektägare: Mondani

Plats: Bredared

Leaderstöd: 49 311 kr

Kontakt:
Webbsida

En bild på en ihoprullad handduk och två levande ljus. Bredvid ligger tre stenar i ett torn.

Fysikalisk vaskulär terapi

Inom ramen för detta projekt satsade Anima Friskvård på att utöka verksamheten med en ny tjänst, fysikalisk vaskulär terapi. Det är en behandlingsform som ökar genomströmningen i kroppens kapillärer vilket genererar snabbare läkning av skador och reducerar smärta. Förutom att erbjuda behandlingen som tjänst är Anima Friskvård även återförsäljare av madrasstypen som används vid behandlingarna.

Om projektet

Projektägare: Anima Friskvård

Plats: Ljung

Leaderstöd:  12 810 kr

Kontakt:
Webbsida

Bild på två glampingtält ståendes på varsitt trädäck.

Glampingtält Kalvs Skolhus

För att locka fler besökare till byn har Kalvs Skolhus AB, inom ramen för detta projekt, utökat sin verksamhet med glamping. Glamping, en lyxigare form av camping med bekvämt inredda tält, är en relativt ny företeelse som fått stor genomslagskraft och Kalvs Skolhus ser att det blir ett bra komplement till det vandrarhem och ställplatser som man erbjudit sedan tidigare.

Projektet i media
Borås tidning 16 februari 2022 (Endast för prenumeranter)

Om projektet

Projektägare: Kalvs Skolhus

Plats: Kalv

Leaderstöd:  20 799 kr

Kontakt:
Webbsida
Facebook
Instagram