Ta steget

Mikrostödet Ta stegets syfte är att stödja övergången från hobby till eget företagande eller från deltidsföretagande till heltidsföretagande.

Begränsat med pengar kvar att söka

Mikrostödet Ta steget är populärt och det finns begränsat med pengar kvar att söka. Hör därför av dig till oss innan du påbörjar en ansökan. Våra kontaktuppgifter hittar du här.

Om mikrostödet

Ta steget är ett av våra mikrostöd. Mikrostöd innebär mindre administration och snabbare beslut i jämförelse med söka leaderstöd för en mer omfattande satsning. 

Vad kan man söka för?

Det är möjligt att söka mikrostöd för att genomföra projekt som leder till att nya företag startas eller att befintliga företag växlar upp sin verksamhet och genererar ökad sysselsättning. Det kan exempelvis handla om kostnader för att ta fram nya eller utveckla befintliga produkter/tjänster, kompetensutveckling eller samarbeten mellan flera företag.

Vem kan söka?

Ansökan är öppen för företag men även privatpersoner och föreningar kan söka i syfte att starta en ny eller utveckla en befintlig verksamhet.  

 

När kan man söka?

Ansökningar tas emot löpande så länge det finns pengar kvar att fördela. Beslut fattas av presidiet på alla presidie- och styrelsemöten – datum för dessa hittar du i vår kalender och ansökan behöver vara helt klar 14 dagar innan aktuellt beslutsmöte.

Kontakta alltid oss på leaderkontoret innan du påbörjar en ansökan, vi lyssnar på er idé och vägleder dig så att ansökan sker på rätt sätt.

Om stödet

Sökbart maxbelopp: 30 000 kr

Stödnivå: 50 % av kostnaderna

Medfinansiering: Ni som söker måste medfinansiera projektet motsvarande minst 50 % av kostnaderna.

Ladda ner

Logotyper för projekt som beviljats EU-finansiering inom landsbygdsfonden under åren 2024-2022.

Pågående projekt

Två kvinnor på stand up paddle boards tar sig fram på en å med gröna träd i bakgrunden.

Utveckling av Björnsaker

Björns grönsaker erbjuder i dag grönsaker och ägg till försäljning vid Reko-ring och på marknader i närområdet – men i detta projekt tas de steg som krävs för att kunna utöka verksamheten och bredda försäljningen till även restauranger och caféer. Mikrostödet kommer att finansiera dels byggnation av ett mobilt hönshus så att äggproduktionen kan öka, dels att komma igång med en prenumerationstjänst för ägg, grönsaker och honung. Utöver detta kommer restauranger och caféer i närområdet bjudas in till gården för att få en bild av verksamheten.

Om projektet

Projektägare: Björns grönsaker

Plats: Ulricehamn

Leaderstöd: 16 410 kr

Kontakt:
Webbsida
Facebook

Två kvinnor på stand up paddle boards tar sig fram på en å med gröna träd i bakgrunden.

Sammanslagningens nya myshörna

I början av 2024 kommer Johannas och Sarahs butiker, Högt & Lågt och Tvärs Över Gatan, att att gå samman och verka i en och samma lokal. I samband med detta satsar de på att avsätta en del av butiksytan till en mötesplats, en ”myshörna” där alla är välkomna att slå sig ned för att prata med bekanta eller ta en kaffe. Det finns också en vision om att erbjuda andra företag, exempelvis lokala bagerier och chokladproducenter, möjlighet att ha pop up-verksamhet och sälja sina produkter i denna del av butiken. Mikrostödet kommer bland annat att finansiera inköp av möbler och inredning till den nya ytan.

Om projektet

Projektägare: Skor i Vårgårda AB

Plats: Vårgårda

Leaderstöd: 10 471 kr

Kontakt:
Webbsida
Facebook

Två kvinnor på stand up paddle boards tar sig fram på en å med gröna träd i bakgrunden.

Uppstart inför Smakfulla sammankomster

Linda Arvidsson står bakom Mindsetcoachen och har lång erfarenhet av att arbeta som coach – framförallt med privatpersoner som målgrupp. Med siktet inställt på företagskunder kommer hon i detta projekt utveckla verksamheten. Satsningen omfattar att förbereda för ett koncept där teambuilding kombineras med en vällagad måltid – ett upplägg som skräddarsys för att stärka företag och företagens medarbetare. För att nå ut till målgruppen ingår även kompetensutveckling, marknadsföringsinsatser och webbutveckling i projektet.

Om projektet

Projektägare: Mindsetcoachen

Plats: Ulricehamn

Leaderstöd: 28 490 kr

Kontakt:
Webbsida

Två kvinnor på stand up paddle boards tar sig fram på en å med gröna träd i bakgrunden.

Växla upp Redeemed

Redeemeds är företaget vars syfte är att rädda kläder från sophögen och hjälpa människor att ta nya steg på sin omställningsresa – exempelvis genom lagningstjänster, föreläsningar och workshops. Detta projekt kommer att bidra till kompetensutveckling genom studiebesök och handledning så att nya tjänster på sikt kan erbjudas. Likaså ingår att ta ett helhetsgrepp om företagets varumärke och digitala närvaro – allt för att bredda målgruppen, nå nya kunder och etablera nya samarbeten.

Om projektet

Projektägare: Redeemed – Caring and mending studio

Plats: Borås

Leaderstöd: 24 755 kr

Kontakt:
Webbsida
Instagram

Två kvinnor på stand up paddle boards tar sig fram på en å med gröna träd i bakgrunden.

MM Panel till nya nivåer

MM Panel AB är ett företag som säljer träprodukter, till största del tak- och väggpanel och golv. I det här projektet har företaget siktet inställt på att arbeta strategiskt för ökad lönsamhet och ökad sysselsättning. För att lyckas kommer de att anlita en konsult för rådgivning och coachning kring exempelvis prisstrukturer, målgruppsfrågor och tjänsteoptimering.

Om projektet

Projektägare: MM Panel AB

Plats: Ulricehamn

Leaderstöd: 27 000 kr

Kontakt:
Webbsida
Facebook

Bild på äldre fönster där färgen flagnat.

Humla fönsterhantverk

Genom åren har gamla hus och gårdar varit ett återkommande tema i Anna Bergengrens liv och i takt med olika renoveringsprojekt har hon utvecklat ett intresse för byggnadsvård. Inom ramen för detta projekt tar hon därför nu steget att starta en egen verksamhet med fokus på fönsterhantverk. I projektet ingår en yrkeskurs i fönsterhantverk, studiebesök till olika fönsterhantverkare för erfarenhetsutbyte samt verktyg som krävs för att komma igång.

Om projektet

Projektägare: Anna Bergengren

Plats: Humla

Leaderstöd: 30 000 kr

Kontakt:
Hör av dig till oss på leaderkontoret så kan vi förmedla kontakt. 

Två kvinnor på stand up paddle boards tar sig fram på en å med gröna träd i bakgrunden.

Mat, motion & naturupplevelse – SUP på Assman

Ån Assman ligger i nära anslutning till Bröt och ger möjlighet till en unik vatten- och naturupplevelse. För att utveckla Bröt och Väveriet som besöksmål, samt ge ytterligare underlag för bageri, restaurang och café avser detta projekt att ge möjlighet till SUP-paddling (Stand Up Paddle board). En bokningstjänst och underlag till marknadsföring ingår också i projektet, för en effektiv start i samband med säsongsöppningen 2024.

Om projektet

Projektägare: Urban Fungi (Bröt)

Plats: Uddebo

Leaderstöd: 17 536 kr

Kontakt:
Webbsida
Facebook
Instagram

Bild på äldre fönster där färgen flagnat.

Magasinet

Paketupplevelser till företagsgrupper och privatpersoner, bestående av ridturer och mat – det har Stall 27 siktet inställt på. I detta projekt kommer därför ett äldre magasin att iordningsställas till en mysig plats där grupper kan slå sig ner för att äta. Golvet i magasinet ska bytas ut och rustika möbler ska byggas av material som redan finns på gården. I projektet ryms även att initiera samarbeten med såväl matleverantör som eventbolag.

Projektet i media
Borås tidning 12 januari 2024 (Endast för prenumeranter)

Om projektet

Projektägare: Stall 27

Plats: Bollebygd

Leaderstöd: 29 902 kr

Kontakt:
Webbsida
Facebook

Genomförda projekt

En man ler och håller i en bricka med tärnad mango framför en svart frystork.

Säker mat, säker framtid

Konservering och beredskap – visst hänger det ihop! Företaget Mondani, som står bakom varumärket Probiobooster, har tack vare detta projekt nu breddat sin verksamhet till att även omfatta frystorkade produkter. Kunder kommer att erbjudas möjlighet att konservera och frystorka egna produkter med hjälp av företagets utrustning. Utöver detta kommer Mondani att själva att tillverka och sälja frystorkade måltider utifrån egna recept.

Om projektet

Projektägare: Mondani

Plats: Borås

Leaderstöd: 10 706 kr

Kontakt:
Webbsida
Facebook

Ett får och nyfött lamm ligger i halm. i bakgrunden syns en hand med handske.

Foto: Frodelia Art

Marknadsföring av veterinärverksamhet

I samband med uppstarten av en ny ambulerande veterinärverksamhet, har Annelie Sävefjärd i detta projekt tagit fram en logotyp, byggt upp en hemsida och genomfört ett studiebesök hos en liknande verksamhet. Syftet med dessa aktiviteter har varit att snabbt bygga upp en kundkrets som leder till ökad sysselsättning.

Om projektet

Projektägare: Anneli Sävefjärd

Plats: Vårgårda

Leaderstöd: 10 797 kr

Kontakt:
Hör av dig till oss på leaderkontoret så kan vi förmedla kontakt.

Bild på person som utför pilates på golvet framför en bärbar dator.

Pilates Online

I denna satsning tog Borås PilatesCenter AB vill steget att börja erbjuda onlineträning. I och med satsningen är nu pilatesträningen tillgänglig för alla oavsett var du bor i landet. Filmer har spelats in för såväl nybörjare som mer pilatesvana kunder. Utbudet är varierat med filmer mellan 10 och 60 minuter. I samband med att projektet slutredovisades fanns inte mindre än 20 videos på PilatesCenters streamingsida.

Om projektet

Projektägare: Borås PilatesCenter

Plats: Borås

Leaderstöd: 30 000 kr

Kontakt:
Webbsida
Facebook

Bild på röd timmerstuga med blå dörr intill en liten damm.

Skogsbohem

I en timmerstuga i skogen utanför Bollebygd finns Emmelie Annie – Coaching & Yoga. I detta projekt har verksamheten breddats med ett minihus på hjul för övernattning, en uteplats och en meditiationspats.

Förhoppningen är att dessa nya delar i verksamheten ska möta ett behov hos människor som lever ett liv i högt tempo och behöver tid och plats för återhämtning. Satsningen har genomförts med så mycket återbrukat material som möjligt – för både miljön och jordens skull.

Om projektet

Projektägare: Emmelie Annie – Coaching & Yoga

Plats: Bollebygd

Leaderstöd: 25 313 kr

Kontakt:
Webbsida
Facebook

Bild på händer som hålls under ett vattenflöde.

Igångsättande av Storskogens källa

I Töllsjö finns en unik mineralvattenkälla, Storskogens källa, som är den enda certifierade mineralvattenkällan i Västra Götaland. Källan har legat outnyttjad i flertalet år och verksamheten har varit nerlagd, men de nya ägarna Anna och Magnus på Althage Collén AB har nu storslagna planer.

I detta projekt har lokalen och utrustningen städats ur och sanerats, vilket har lett till att den nu är godkänd för livsmedelsproduktion. En webbsida för företaget har också lanserats och samarbeten med lokala entreprenörer har påbörjats, som ett led i att bygga upp ett nytt företag som producerar unikt mineralvatten.

Projektet i media
Borås tidning 2023-04-16: Nytt liv från källan i Töllsjö (endast för prenumeranter)

Om projektet

Projektägare:  Althage Collén AB

Plats: Töllsjö

Leaderstöd: 49 561 kr

Kontakt:
Webbsida

Bild på kvinna som sitter på huk intill en odling av sallad.

Säsongsförlängning på grönsaksodling

Björkekullens Ägg & Grönt startade som småskalig grönsaksodling 2020. Verksamhetens framtid är ljus men växtzonen begränsar då odling enbart är möjlig mellan maj och oktober.

I detta projekt har verksamheten därför satsat på att förlänga säsongen genom att utöka odlingen i växthus. På så vis beräknas skörden av tidiga grödor kunna fördubblas och mängden sena sådder för vinterskörd öka markant – något som också leder till ökad sysselsättning i företaget.

Om projektet

Projektägare: Björkekullens Ägg & Grönt

Plats: Gesebol

Leaderstöd: 10 850 kr

Kontakt:
Webbsida
Facebook
Instagram

Bild på Therese som driver Thereses fönsterhantverk. Bredvid henne står en katt.

Thereses fönsterhantverk

Det finns ett stort kulturhistoriskt värde i att bevara gamla fönster, inte minst kunskapen om hantverket. Därtill såg Therese hållbarhetsaspekten och det stora behovet av fönsterhantverkare som en bra grund att stå på när hon funderade över sin framtida yrkesbana. I projektet ingick en yrkesutbildning i fönsterrenovering och grundläggande utrustning för att renovera fönster, samt marknadsföringsmöjligheter.

Om projektet

Projektägare: Therese fönsterhantverk

Plats: Svenljunga

Leaderstöd: 31 420 kr

Kontakt:
Webbsida
Instagram

Bild på räddningssäck på flaket till någon form av terrängfordon.

Daily Rescue

Survival Cover är ett heltäckande skydd som, i samband med olyckor, katastrofer och kriser, kan skydda en skadad person från både nedkylning, väta och vind. Produkten består av många inbyggda tekniska detaljer såsom bärsystem, innertäcke, huva och en värmande ryggplatta. Produkten kan göra stor skillnad för både patienter och räddningspersonal, men behövde vidareutvecklas för att nå marknaden.

I detta projekt genomfördes förbättringar och i samband med att projektet slutredovisades siktade man på en lansering i början av 2023.

Om projektet

Projektägare: Daily Rescue Equipment i Vågårda AB

Plats: Vårgårda

Leaderstöd: 26 700 kr

Kontakt:
Webbsida
Instagram

Bild på en person sittandes i ett trädtält i en solnedgång intill en sjö.

Trädtält Holsljunga Camping & Cafe

Holsljunga camping är en lugn, fridfull, liten och familjär naturcamping som ligger vid den underbara sandstranden intill Holsjön i Svenljunga kommun. Idag inrymmer campingen 40 campingplatser, tre tältplatser och tre stugor. För att erbjuda ytterligare övernattningsmöjligheter har nu tre trädtält, samt sovsäckar och liggunderlag köpts in i projektet.

Tälten svävar ovan mark och erbjuder en unik upplevelse som kan locka många besökare, inte minst vandrare som rör sig med lätt packning utmed intilliggande vandringsleder.

Om projektet

Projektägare: Holsljunga Camping & Cafe

Plats: Holsljunga

Leaderstöd:  16 069 kr

Kontakt:
Webbsida
Facebook

Bild på grönsaksdrinkar intill en skål med rotfrukter och grönsaker.

Ta fart med Probiobooster

Mondani är en verksamhet som tillverkar probiotiska produkter, bland annat under varumärket Probiobooster. Varumärket börjar bli känt i Borås med omnejd men nu vill man satsa för att nå en större marknad. För att lyckas krävs konkurrenskraftighet och effektivitet – något som detta projekt ska bidra till. I projektet ingår bland annat att bygga ett växthus och att plantera buskar och plantor för att kunna odla råvaror till produktionen och därmed uppnå större marginal på försäljning och kontroll. I projektet ingår även ett omtag om verksamhetens webbsida och arbete med sökordsoptimering.

Om projektet

Projektägare: Mondani

Plats: Bredared

Leaderstöd: 49 311 kr

Kontakt:
Webbsida

En bild på en ihoprullad handduk och två levande ljus. Bredvid ligger tre stenar i ett torn.

Fysikalisk vaskulär terapi

Inom ramen för detta projekt satsade Anima Friskvård på att utöka verksamheten med en ny tjänst, fysikalisk vaskulär terapi. Det är en behandlingsform som ökar genomströmningen i kroppens kapillärer vilket genererar snabbare läkning av skador och reducerar smärta. Förutom att erbjuda behandlingen som tjänst är Anima Friskvård även återförsäljare av madrasstypen som används vid behandlingarna.

Om projektet

Projektägare: Anima Friskvård

Plats: Ljung

Leaderstöd:  12 810 kr

Kontakt:
Webbsida

Bild på två glampingtält ståendes på varsitt trädäck.

Glampingtält Kalvs Skolhus

För att locka fler besökare till byn har Kalvs Skolhus AB, inom ramen för detta projekt, utökat sin verksamhet med glamping. Glamping, en lyxigare form av camping med bekvämt inredda tält, är en relativt ny företeelse som fått stor genomslagskraft och Kalvs Skolhus ser att det blir ett bra komplement till det vandrarhem och ställplatser som man erbjudit sedan tidigare.

Projektet i media
Borås tidning 16 februari 2022 (Endast för prenumeranter)

Om projektet

Projektägare: Kalvs Skolhus

Plats: Kalv

Leaderstöd:  20 799 kr

Kontakt:
Webbsida
Facebook
Instagram